Ечемик на окото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Ечемик на окото
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ечемикът на окото представлява остро гнойно възпаление, което е породено от инфектиране на космените торби на ресниците или мастните жлезички, намиращи се по краищата на клепача. Възпалението въвлича и околната съединителна тъкан. Ечемикът на окото е породен от бактериална инфекция, която се пренася с мръсотия в очите, най-често, когато ги докоснем с мръсни ръце. Причина за ечемика може да стане и паразитът демодекс.

Инфекцията се предава от бактерии, които попадат в окото от мръсните ръце. Голяма част от хората поне веднъж са страдали от ечемик в окото. Мнозина са онези, които не му обръщат внимание и пренебрегват появата му, но понякога той се превръща в голям проблем, затова трябва да се лекува навреме.

Ечемикът не е заразно заболяване. Жените страдат по-често от мъжете, а обяснението е много просто – те докосват по-често очите си, защото се гримират. Децата също попадат в рисковата група за поява на ечемик, защото все още не са усвоили добре личната хигиена.

Съществуват и други предпоставки за появата на ечемик на окото, но преди всичко е наследствената предразположеност. Следващ, но не по-малко важен фактор е спад в защитните сили на тялото. Именно ечемикът на окото е своеобразен сигнал за нарушения в имунната система. Не бива да се пренебрегва фактът, че ечемикът често се появява с някои хронични заболявания, като например захарен диабет и болести на стомашно-чревния тракт.

Симптоми при ечемик на окото

Капки за очи

Първият симптом на ечемик на окото са зачервяването, чувствителността и топлината, както и болката в засегнатото място. Окото е раздразнено, създава се усещане за чуждо тяло или одраскване.

По-късно се появяват симптоми като подуване, дискомфорт при мигане, сълзене на окото и чувствителност към светлина. Ечемикът обикновено се проявява с малка, с жълтеникав връх пъпка, от която след време изтича гной.

Диагностициране на ечемик на окото

Ечемикът на окото се появява с характерни симптоми, които са лесно разпознаваеми, дори болният сам може установи своето състояние. Все пак самодиагностиката не е препоръчителна, затова посещението при очен лекар е повече от препоръчително. Специалистът прави очен преглед, на базата на който поставя точната диагноза и назначава адекватно лечение.

Лечение на ечемик на окото

За да се спука по-бързо ечемикът и състоянието да се облекчи час по-скоро, специалистите препоръчват налагането на топъл компрес на засегнато око за 10 минути, процедура, която се повтаря от 4 до 6 пъти дневно. Ечемик на окото не бива да се притиска и изстисква, защото това провокира или дори може да влоши вече съществуващата инфекция.

Виждане на ечемик на окото

В случай, че ечемикът остане за няколко дни, по преценка на лекуващия лекар може да се наложи дрениране, което се извършва под местна упойка, а при децата – под пълна упойка. В някои случаи лекарят предписва антибиотични или стериодни средства. По изключение се изписват и антибиотици през устата. Пациентът може да облекчи болките с хапчета като парацетамол, които се продават без рецепта в аптеките.

В голяма част от случаите ечемик на окото преминава без усложнения. Обикновено се пука за няколко дни до една седмица, след което симптомите отшумяват. В изключително редки случаи се налага медикаментозно или оперативно лечение. Ечемикът не причинява увреждане на окото. При хора, които вече са имали вече ечемик, много вероятно е да се появи втори път след време.

Халационът е най-честото усложнение на ечемика на окото. Той засяга много по-голям участък от тъканите в областта, може да увреди роговицата на окото и по този начин да възпрепятства зрението. други възможни усложнения са настъпване на обща инфекция на клепача, която при неправилно извършване на дренаж на ечемика става причина за деформация или дори загуба на миглите.

Превенция на ечемик на окото

Поддържането на добра лична хигиена, редовното миене на ръцете, може да предпази тялото от различни проблеми, включително ечемик. Други мерки, които са от голяма полза: не споделяйте лична козметика с други; редовно трябва да се почистват принадлежностите и инструментите за очи; не бива да се използва остарял очен и друг грим; окото и околните тъкани не бива да се докосват с мръсни ръце.

Прочети още за средствата срещу ечемик в окото.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Елис
Елис
25.05.2013 02:34
Благодаря ви много за информацията! Аз имам ечемик на 2 дена и още не се спука и ми трябваше информация! Тази информация ми помогна! Благодаря ви!
3
0