ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Дафинов лист срещу хрема

Дафинов лист срещу хрема

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Хрема

Много домакини използват дафиновия лист за ароматизиране и овкусяване на ястията, без да подозират, че той има и лечебни свойства.

Дафиновият лист помага при настинка и хрема, тъй като увеличава защитните сили на организма. Можете да направите отвара от дафинов лист, която да пиете.

Това ще укрепи имунната ви система и хремата ще премине бързо. Маслото от дафинов лист, което се капе в носа, се бори ефикасно с хремата.

Инхалации

Достатъчно е да се капне по една капка във всяка ноздра и да полежите около пет минути, за да навлезе маслото от дафинов лист възможно най-дълбоко.

Благодарение на голямото съдържание на дъбилни вещества дафиновият лист е много полезен при хрема и с негова помощ неприятното здравословно неразположение може да отшуми бързо.

Инхалациите с отвара от дафинов лист се борят ефикасно с хремата. В купа се налива вряла вода, добавя се сода – няколко чаени лъжички, и 1 дафинов лист.

Наведете се над купата, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте изпаренията. Но не се навеждайте близо до водата, за да не получите изгаряне на лигавицата на носа от парата.

Дафинов лист

Инхалации могат да се правят и с отвара от дафинов лист – 2 дафинови листа на половин литър вода, която се вари 10 минути на бавен огън.

Препоръчва се при хрема да се взимат горещи вани, в които е добавен половин литър отвара от дафинов лист.

С отвара от дафинов лист се прави промивка на носа при хрема. Сто грама дафинов лист се заливат с 400 милилитра вряла вода, оставя се да изстине, прецежда се и се смесва с морска сол в пропорция една супена лъжица сол на чаша отвара. Тази течност се използва за промивка на носа.

Трябва да се има предвид обаче, че дафиновият лист е алергенно и дори отровно растение, ако се приема в прекалено големи дози. Това се отнася както до използването му с лечебна цел, така и при използването му в кулинарията.

Дафиновият лист не се препоръчва за жени, които кърмят, както и за бременни жени. При болести на черния дроб и бъбреците не трябва да се използва дафинов лист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest