Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Чести родителски грешки

Чести родителски грешки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Родители

Да си родител въобще не е лесно. Това дори е може би една от най-трудните задачи, поставена пред младото семейство. За да се справите е добре да се научите как да не допускате едни от най-честите родителски грешки, определени от психолозите.

Наказанията – наказанията изграждат човек и го правят по-уверен, тъй като той се научава, че не може да прави всичко безнаказано. Естествено, тук не говорим за наказание от типа физическо насилие. Просто трябва да покажете на детето, че най-високата инстанция са родителите и когато техните директни заповеди не се изпълняват, то следва наказание.

Родителски грешки

Наградите – добре е да се опитате да научите детето да е щастливо от самия успех и да осъзнае, че той е своеобразна награда. Ако го научите да очаква материална облага за положените усилия, най-вероятно ще постигнете единствено разглезването на детето в резултат.

Център на внимание – растейки, детето свиква да е обградено от внимание, не само от родителите, но и от всички роднини, като баби, дядовци, лели, чичовци и т.н. Това е огромна и често неосъзната грешка. Когато детето свикне всички да го гледат като „писано яйце” и да угаждат на всяка негова нужда, то в бъдеще ще очаква подобно отношение и от приятелите си. Ще иска винаги всичко да става по неговия начин, а в обществото ще цели да получава вниманието на околните с доста натрапчиви методи.

Детски рожден ден

Различните стандарти – при семейства с две или повече деца предишния проблем го няма. Е, поне за едното дете. Ако сте били най-голямото дете в семейството, със сигурност разбирате за какво става въпрос. Двойният стандарт, налаган от родителя, наслагва убеждението у децата, че той обича повече едното или другото дете. Това, разбира се, е невъзможно, но малчуганите не го разбират. Покровителството над малкото дете и натиска върху голямото, респективно по-отговорно, не дават добри резултати. Никога!

Забавления – В детството детето свиква да се забавлява, да играе с приятелите си. Трябва да опитате да му втълпите, че с увеличаването на годините и задълженията му се увеличават. Не позволявайте да излиза, да седи на компютъра или друг вид забавление, ако не си е написало домашните или не е помогнало с домакинската работа. Това ще му помогне в бъдеще по-лесно да подрежда приоритетите в живота си и респективно с това – ще се оправя много по-лесно в живота. А това е най-висшата цел на родителското възпитание - да подготви детето за живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Piosh
Piosh
09.11.2013 09:46
тоя,дето му е тъпа статията,вероятно е написал 7-8 много по-качествени статии.
0
0
dida
dida
21.03.2013 11:23
статията си е добра .какво му е тъпото?
1
0
Пич
Пич
20.03.2013 02:20
Егати тъпата статия, нищо общо.
0
1