Зарастването на счупена кост е бавен и продължителен процес. Първите няколко дни след травмата кръвоизливът се разнася от организма. Едва след осмия ден започва обграждане на счупената кост от съединителна тъкан. Тя обаче дава много слаба спойка.
Постепенно в тази тъкан се отлага костно вещество, наречено калус. За образуването на здрав калус, способен да спои отново счупената кост, е необходим минимум месец. За по големи костни счупвания са нужни два или повече месеца.
Окончателното укрепване идва с постепенното раздвижване на калуса. С това се възстановява и кухината за костния мозък, като с това се образува напълно цялостна кост.
За да ускорите и олекотите оздравителния процес при счупвания, народната медицина дава множество съвети.
Като първо и най-важно, трябва да промените хранителния си режим. Вместо вода и отвара от бял равнец. Тя се приготвя така:
2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и се прецежда.
Преди ядене, три пъти дневно, болният трябва да взема 1 с.л. от: 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в буркан и залети със сока на 9 лимона. Така киснат 3—4 дни, докато черупките им се разтворят.
Разбъркват се и им се вадят ципите. Към сместа се добавя 200 г небет шекер (рафинирана захароза), счукан на ситно, и 50 г чист винен коняк. Държи се на студено, за да не вкисне.
След като го изпие, болният изпива и 75 г отвара от: Агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея и росопас — по 100 г от всяка. Три супени лъжици от сместа се запарват с 600 мл вода около 15 мин.
Около два часа след хранене се взима 1 ч.л. смес от: 500 гр. от долната част на говежди крак (най-добре коляното) се разрязва на 2 равни части. Опичат се на силен огън. Стриват се на прах и към тях се прибавят 15 г рафинирана сяра и 3 лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките.
Десет минути след приема на тази смес се изпива и 1 ч.чаша от отварата от агримония и др.
Продуктите в състава на тези отвари ускоряват оздравителния процес и образуването на калуса.