ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Дъхът ни е показател дали сме стресирани

Дъхът ни е показател дали сме стресирани

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k515
Лош дъх
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Когато вървим по улиците, ако сме малко по-наблюдателни и любопитни, веднага ще забележим настроенията на околните. Някои са весели, други умислени, някои разстроени, други щастливи. Хора всякакви.

Наскоро обаче учените разкриха още един метод, по който може да се определи състоянието на човека, и по-точно – нивото на стрес. Излива, че не само външният ни вид и излъчване могат да ни издадат, че сме насъбрали повечко стрес в себе си.

Учените твърдят, че човешкият дъх може да бъде анализиран по шест показателя. От тях могат да се извлекат закономерни признаци, които да покажат нивото на стрес.

Кихане

Ако това се докаже, метода ще прокара пътя за просто и неинвазивно диагностициране на състоянието.

Изследването се е провело в Лафбъро и Императорския колеж в Лондон. За целите му са взети проби от дъха на 22 млади участници. Поради естеството на изследването, половината участници били в стресово състояние, а останалите – в спокойни.

От резултатите става ясно, че две от съставките на дъха се увеличават след даден стресов момент. Други четири съставки пък намалявали с появата на стрес. Това най-вероятно се дължи на промени в дишането.

Стрес

Подобно изследване е първо по рода си. Резултатите обаче сочат, че са необходими още редица такива, за да може да се говори за реална перспектива на диагностициране по човешкия дъх. Изследователите също са на мнение, че са нужни още проучвания и опити.

Метода за диагностициране по дъха се е превърнал в привлекателен метод за лекарите от няколко години насам. Той обаче все още не е признат от официалната медицина.

Въпреки това, неотдавна учените откриха биомаркери в дъха, свързани с туберкулоза, различни видове рак, белодробно заболяване и астма.

Проблемът е, че все още не е установен методът, по който при изследване да се изключват външни фактори като диета, околна среда и упражнения. Това се налага, тъй като те могат да се отразят и най-вероятно да изменят дъха на човека.

Провежданите изследвания ще продължат през есента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest