Поемате дълбоко въздух и аромата на прясно направено кафе изпълва дробовете ви. Не е грешка, именно дробовете ви. Новаторско изследване, което за първи път беше представено по време на Националната среща и изложба на Американското химическо общество в Ню Орлиънс доказа, че носът не е единствения орган в човешкото тяло, който има способността да усеща и различава миризми.
Миниатюрни рецептори, които доскоро се смяташе, че съществуват единствено в носа и езика на човек, бяха открити и в други човешки органи като сърце, бели дробове. Това откритие може би е разковничето на загадката, защо носът ни възприема само малка част от букета от миризми, които храните е напитките излъчват.
Според ръководителят на проекта, д-р Петер Шибърле: „едва много малка част от ароматите и вкуса на поетата храна и напитки се усещат от носа и езика ни. По-голямата част от ароматните и вкусови молекули отиват директно в стомаха ни, откъдето могат да навлязат в кръвообращението ни и по този начин да стигнат до всички органи в човешкото тяло“.
В продължение на няколко години д-р Шибърле и екипът му са изследвали тази възможност. Вниманието им е било съсредоточено върху биогенните амини, които са мощни и често миризливи представители на различните видове храни, напр. какао, мляко, сирене или месо.
Екипът на д-р Шимбърле е изолирал първични кръвни клетки от човешки кръвни проби, за да види как те ще реагират самостоятелно към различни храни и напитки със силни миризми. Опитите са показали, че подобно на следово куче, тези първични клетки безпогрешно са се насочвали към любими на организма храни, като например шоколад.
Според учените развитието на ароматни рецептори в други части на човешкото тяло е еволюционно обусловено. За оцеляването на човешкия вид храненето е било от първостепенно значение. Когато поемаме някаква храна, езикът и носът сигнализират на мозъка ни доколко тя е вкусна, ядлива и въобще безопасна за здравето ни.
Възможно е те обаче да сгрешат и да го подведат, Тогава „втората линия на защита“ в лицето на стомаха и именно тези първични клетъчни рецептори, се включват в процеса на оценяване на поетата храна и напитки, като внимателно изследват биоактивните й компоненти и връщат съответна информация в мозъка.
Колеги на д-р Шибърле от Научния институт Вайсман, са направили любопитно откритие, което потвърждава данните на немския учен. Според Естер Фелдмесер, експерт от института Вайсман, гени на обонятелни рецептори са открити и извън тъканите на носа и езика.
Подобни рецептори изненадващо са открити в най-различни части от човешкото тяло и дори в мъжките полови органи и спермата. Един вид разпознавателно подушване на миризмата на партньора по време на секс. Може би това е обяснението, защо сексът с определени партньори ни доставя повече удоволствие.