Ползите от конумацията на кафе са безброй. Смята се, че любима на мнозина ни напитка намалява риска от развитието на диабет, сърдечно–съдови заболявания, чернодробна стеатоза, цироза и злокачествено заболяване на черния дроб.
Налице са много причини, които провокират все повече хора да консумират кафе, като статистиката посочва, че всяка година се отчита повишен ръст на консумация с до 2 %.
Множество изследвания предполагат ползите от консумацията на кофеиновото кафе за здравословното състояние на черния дроб, а от там и на човека. Последни проучвания обаче посочват, че и безкофеиновото кафе подобрява функцията му. Това хвърля нова светлина върху досегашното разбиране и свързването на кофеина с ползите върху чернодробното здраве.
Проучването е проведено с участието на 27 000 души на възраст над 20 години. Те е трябвало ежедневно да водят 24 часов дневник за това колко кафе консумират. Едновременно с това им били правени кръвни изследвания за оценка здравето на черния дроб - с изследване стойностите на аминотрансфераза (ALT), аминотрансфераза (AST), алкална фосфатаза (ALP) и гама-глутамил трансаминаза (GGT).
Резултатите посочили, тези от доброволците, консумиращи по 3 или повече чаши регулярно кафе дневно, са имали по-ниски нива на чернодробните ензими, в сравнение с тези, които на пият кафе. И интересното е, че тези резултати били същите и при хората, пиещи безкофеиново кафе.
Това показва, че не кофеиното съдържание на кафето е от значение за поддържане на добро здраве на черния дроб. Разбира се, ще са необходими допълнителни изследвания, които да покажат кои от съставките на кафето реално дават отражение върху функционирането на черния дроб.
Черният дроб при човек се намира в дясната горна и предна област на корема. Той е жизнено важен орган, изпълняващ редица функции в човешкото тяло. Такива са ролята му в метаболизма, дезинтоксикация, синтез на плазмени белтъци и други. Той е свързан и с жлъчката, която също е с важно значение за храносмилането.