ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Първа помощ при инфаркт

Първа помощ при инфаркт

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Инфаркт

Първата помощ при инфаркт е много важна, тъй като може да спаси живот на човека, преди да са пристигнали лекарите. Често хората нямат понятие какво трябва да направят в такива случаи.

Понякога хората, претърпели инфаркт, загиват заради липсата на информираност у околните за това какво трябва да направят в критичната ситуация или от вцепеняващия ги моментен страх да се опитат да помогнат.

Бърза помощ

Сред симптомите на инфаркт са появата на интензивна и продължителна болка зад гърдите и в лявата половина на гръдния кош. Болката се усеща също така в лявото рамо, ръката и е много силна. При инфаркт се наблюдават световъртеж, изпотяване, гадене и обща слабост.

Когато се окажете в близост до човек, който е претърпял инфаркт, не трябва да изпадате в паника и трябва да извършите действия, които да подпомогнат състоянието на болния.

Важно е болният да може да диша добре. За тази цел се свалят тесните дрехи или се разкопчават. Той трябва да се сложи да легне, но така, че горната част на тялото му да е по-високо от долната, за да не се натоварва сърцето.

Първа помощ при инфаркт

При инфаркт е важно на всеки пет минути да се проверява честотата на пулса и кръвното налягане. Препоръчва се пострадалият да сдъвче един аспирин, който разрежда кръвта и подобрява процесите на обмяна в засегнатия участък на сърдечния мускул. Ако болният не е в състояние да дъвче, аспиринът се стрива на прах и се слага в устата му.

При загуба на съзнание или на дишане и пулс болният трябва да се сложи в легнало положение на пода и да се реанимира. Тук трябва много да се внимава, защото трябва да се направи прекардиален удар.

Той представлява къс силен удар с юмрук в гърдите, но това крие много опасности, затова е добре да се прави от човек, който има опит.

Препоръчва се да се прави на пострадалия масаж на сърцето и изкуствено дишане. На всеки 15 натискания в областта на сърцето се правят две вдишвания и издишвания и се проверява за пулс. Ако не се появи пулс, процедурата се повтаря. Такъв масаж се прави само върху твърда равна повърхност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
411
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Мария
Мария
04.09.2015 18:41
ako e алергичен към аспирин, какво да даваме
0
0
Tинка
Tинка
18.08.2015 21:42
Преживяла съм два инфаркта от които при първия много тежък до клинична смърт, тук се коментират много неща и доколко са валидни за всички не съм сигурна. Незабравка е права,пускането на кръв се използва при инсулт.
Най важно е ако човек е в съзнание да запази самообладание и да се опита да се диша възможно дълбоко!! И при двата инфаркта не съм имала болки, а само рязко вдигане на кръвното и прилошаване. Така че всичко е много индивидуално.
1
0
Виолета Денева
Виолета Денева
04.09.2015 19:45
Точно на тази дата 18.08.2015г когато е писан този коментар загубих съпруга си от инфаркт. Дори лекарите от бърза помощ не успяха да му помогнат.А той беше само на 42!
2
0
Таня Йорданова
Таня Йорданова
18.02.2014 20:53
Първия симптом е спиране на дишането. От там идва силната болка. Как да го накараме да диша, като и минималното вдишване увеличава болката до шок. Как да го накараме да сдъвче аспирин, като е невъзможно да си затвори устата. Тя е отворена максимално, за да влезе свободно въздух, без вдишване.
3
2
МВМ
МВМ
29.01.2014 16:10
Не знам на какво се базират коментарите ви, но за мен, статията е полезна. Аз загубих близък, именно защото не му е оказана помощ и докато дойде линейката...С удар в/у гръдната кост не бих рискувала, но сърдечният масаж и обдишването си важат и са спасили не един човешки живот.
9
0
Сотиров
Сотиров
08.08.2013 21:49
В член 169 от Закона за здравето, наред с многото забрани има и забрани, които забраняват всякакви методи водещи до подобряване на здравословното състояние на човека. Вие за ненормалник ли ме вземате да помагам в подобна ситуация докато дойде лекарският екип при наличието на тази забрана? Ами после ако хората с ампутиран лекарски морал ме подведат под отговорност за незаконно упражняване на нетрадиционна медицина по този член?- и ще бъдат прави, защото законите хубави или лоши затова са закони за да бъдат спазвани. А ако не мога да помогна и се обърнат и кажат виждате ли, ако не бяха да го пипат щяхме да му помогнем, но сега сме безсилни. Тогава какво правим? Ще стане както с мечката като видяла зор и си избърсала задницата със заека. За това като пишете подобни статии ги обвържете със съществуващите закони. Нека да имаме и ние някаква сигурност.
10
17
Сотиров
Сотиров
08.08.2013 18:09
Петя е права и не изглежда с ограничени умствени възможности, защото през малкото пръстче минава меридиана за сърцето и при стимулация действа като електрошок на полеви условия.
5
2
Драгомир
Драгомир
06.08.2013 17:44
Специално за Петя и Мишо - преди да коментирате и давате мнения, прочетете и се информирайте - не парадирайте с ограничените си умствени възможности и да се биете в гърдите за да ви забележат!!!
Удара в гръдния кош, и то върху гръдната кост, тъй като е кост и е по здрава от ребрата, се прави с цел сърдечния мускул да направи спазъм ( да се свие ), както ако те ударят в слънчевия сплит и не можеш да дишаш, понеже мускула получава спазъм и се свива...
Това е и целта на този удар, да накара сърцето да се раздвижи, както от електрошока - той причинява спазъм на мускула, кара го да се свие......
5
1
дарина
дарина
05.08.2013 11:47
не се хващайте за думата ,това с удара в гръдната кост го има и помага ,но не случайно казват да се парви от специалист , удара трабва да е къс с откос и мек ,тоест да не е силен та да му счупиш нищо или да го довършиш.
3
1
Незабравка
Незабравка
05.08.2013 10:21
Посочената китайска техника за кръвопускане е първа помощ при инсулт, а не при инфаркт.
4
0
Милен Атанасов
Милен Атанасов
05.08.2013 07:48
Преживявал съм го лично това състояние, запазих съзнание и си пробих малкото пръстче и възглавничките на ушите, за да изтече малко кръв.Налягянето спадна и имах възможност да отида до болница...Важното е да не се мести човекът и само да се пробият с игла или карфица пръстите и до 10-15мин пострадалия идва в съзнание с добри параметри.За удари нищо не съм чувал, то ако е заседнал тромб в коронарна артерия, този удар ще го довърши...
1
2