ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Откриха формулата на любовта

Откриха формулата на любовта

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k149
Любов
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-21%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
27.50 лв.
Виж ››

„Всичко, от което се нуждаем, е любов“, изпяха Бийтълс преди повече от 50 години. Психолозите обясняваха тази сентенция, като съвкупност от емоции, които предизвикват отделянето на серотонин – „хормонът на щастието“, който води до усещането на влюбеност у хората.

Италиански учени от университета в Павия, съвместно с техни колеги сексолози, изведоха тези усещания в няколко формули, след серия от експерименти, проведени през последните пет години.

Избраните са десет доброволци, разделени в две групи. В едната група са самотни хора, а в другата, съпрузи с дългогодишен щастлив брак. От всеки доброволец са взети кръзни проби, с които се определя нивото на хормоните и белтъчините.

Обич

Голямата разлика се появява при белтъка наречен „фактор за растежа на нервите“ (ФРН) – белтък, с антибактериални свойства. При влюбените ФРН е с 52 % над средното, в сравнение с хората, които нямат любовна връзка.

След половин година ескпериментът е повторен - оказало се, че една трета от двойките вече са разделени, това се отразило и на тяхтото ФРН, чийто показатели рязко спаднали.

Учените успели да дефинират и основните фази на любовта. Нейното начало е бурното привличане, което преминава в страст, след това във влюбеност, остра влюбеност, която след няколко години е заменена от привързаност, уважение и навици за съвместен живот.

Формула на любовта

Всички тези стадии са описани като химични процеси, чрез които се доказва, че метафората „любовна треска“ може вече да бъде назовавана и като диагноза.

Заключението е, че всички тези процеси, които настъпват в организма на човек, когато е влюбен, са обратими. По пряк път чрез медикаментозна намеса дори могат да бъдат „лекувани“, така че в бъдеще се очаква да бъде открито „лекарство за нещастна любов“.

В речника любовта е определяна като чувство на привързаност, привличане и симпатия. За психологията тя е потребността на човек да бъде всеотдаен към друг човек. В социален план това е необходимост от контакт.

Всички тези определения от специалисти в различни области имат за основна цел да обяснят логично силното ни желание да обичаме и да бъдем обичани. И извода, до който се стига, е, че любовта не е идеал - тя е чувство, което ни е вродено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
НИО У
НИО У
13.08.2013 13:06
Що за цинизъм ??? Макар и увъртян .
0
5
Сотиров
Сотиров
09.08.2013 17:21
Много дълго, много увъртяно, накрая всичко се свежда до една късичка и изпитана формула:две сърца свързани, два чифта гащи развързани, вълна до вълна, една дупка пълна.
0
15
НИКОЛ
НИКОЛ
05.08.2013 14:10
АБСОЛЮТНО ВЯРНО - ОБИЧАНЕТО Е ДЕЙСТВИЕ!
2
0
Бети
Бети
03.08.2013 23:23
Думата е "обичане" - това е, от което имат нужда човешките същества, а и не само те. Превърната в съществително, думата е мъртва. Обичането е действие. Любовта няма смисъл, тя е измислица, като сърчицата, които някои хора смятат дори за банални. Обичайте и се наслаждавайте на това, не търсете любов. Още по-малко хапче за любов...
3
0