Детето пред развод

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Развод
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

Нищо в този свят не трае вечно - любовта се отива, браковете се разбиват. Но при хората, които се разделят, а имат деца, нещата не са толкова прости.

Когато в едно семейство има малко дете, е важно да се мисли, предимно за неговото щастие и да му се покаже, че разполага с любящи майка и баща едновременно.

След развод обикновено между родителите настъпва пълен разрив в комуникацията, а детето остава посредата, градящо представата, че то е неудобно. Този факт обаче не е предпоставка около детето да се гради една фалшива утопия и привидно да се уверява, че всичко е наред, защото рано или късно тя ще се разруши.

Деца

Психолозите съветват към малкия човек да се подхожда като към голям. Важно е да му бъде обяснено събитието развод, както и промените, които ще настъпят в семейната среда, без някои от родителите да го придърпва на своя страна. Ако водите война с бившият си съпруг/съпруга, не използвайте общите си деца като оръжие.

Семейството е модел на поведение, което детето в по-късен етап усвоява. Дори картинката на традиционно семейство да не пребъде, е необходимо детето да получава подкрепа и любов, за да може в кризисна ситуация да потърси помощ от родителите си.

Водени от стереотипа за „пълно семейство“, често родителите избягват развода в името на детето, но това не означава, че тази жертва е за негово добро, защото по този начин могат да се проектират чувства, страхове и комплекси в характера на детето.

Деца при развод

Не забравяйте, че детето няма да се чувства добре в семейство, където средата е враждебна. Според психолозите това по-късно се отразява като агресия към родителите или към връстници. Може да се стигне и до различни невротични реакции като заекване, безсъние, напикаване и бягство от дома.

Детето има склонността да поема вината за скандалите на родителите, а това може да доведе до различни психични разтройства.

Не по-малко вреден е актът на безразличие. То се усеща от децата и също може да парализира психиката им. В действителност децата са много по-умни, отколкото възрастните си мислят.

Запомнете, че детето ви използва като модел за поведение, затова трябва да му обясните, че разводът е добро решение за вас, за да го приеме по-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest