ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Глисти при възрастни

Глисти при възрастни

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Глисти

По данни на Световната здравна организация от глисти страдат огромно количество възрастни хора. Лошото е, че глистите в организма на човек водят до редица сериозни заболявания.

Съществуват два вида заболявания, свързани с глисти – остри и хронични. Ларвите на глистите, които се намират в определени органи, се развиват, докато не се превърнат в полово зрели индивиди. Този тип заболяване е латентно и рядко се съпровожда от каквито и да е симптоми.

Когато се стигне до острата форма на заболяването, се появяват симптоми като повишена температура, алергия, промяна в обмяната на белтъчините, треска. Хроничното заболяване се развива в момента, когато женският индивид снесе първите си яйца.

Когато са в човешкия организъм, глистите пият кръв и сокове от тъканите, изяждат хранителните вещества от червата. По време на храненето глистите отделят токсини, които въздействат зле върху нервната система и на вътрешните органи.

При възрастните е трудно да се определи съществуването на глисти в организма заради продължителната липса на симптоми. Когато заболяването стане остро или хронично, при възрастните се появяват петна и пъпки по лицето, преждевременни бръчки, черни точки. Чупливите нокти също са признак за наличие на глисти.

Често се получава хроничен запек, тъй като инфекцията от глистите блокира червата. Понякога глистите предизвикват силна диария. Постоянното подуване на корема също може да е свързано с глисти.

Мляко с чесън срещу глисти при възрастните

Мазнините, които трябва да се преработят в тънките черва, стигат до дебелото черво и това води до постоянно натрупване на газове в стомаха и червата.

Един от народните методи за борба с глисти е с помощта на прясно мляко и чесън. В 1 чаша прясно мляко се сварява 1 глава чесън до омекване. Млякото се прецежда, охлажда се и се ползва за клизма. Такава клизма се прави всеки ден по 1 път в продължение на 1 седмица.

Тиквените семки са древно средство срещу глисти. Суровите тиквени семки се счукват в хаванче, като постоянно се долива вода на капки. Добавя се малко мед, за да има сместа приятен вкус.

Сместа се консумира по 1 чаена лъжичка всяка сутрин на гладно. След няколко минути се изяжда още 1 чаена лъжичка и така, докато се изяде цялата смес, приготвена точно преди консумация от около 50 грама тиквени семки.

Прочети още за глистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest