Най-честите симптоми за наличието на нисък хемоглобин са честото боледуване, настинките, чувството на слабост, лесната уморяемост, студените ръце и крака, косопадът. При 90 % от случаите при подобни симптоми се говори за недостиг на желязо в организма. Този важен микроелемент влиза в състава на хемоглобина и помага за преноса на кислорода от белите дробове до тъканите в тялото.
Когато казваме нисък хемоглобин, обикновено се има в предвид анемия. Тази болест често е подценявана и пренебрегвана. Истината обаче е, че тя е толкова сериозна, колкото и всяка друга болест. В момента, в който бъде поставена диагноза анемия, лечението трябва да започне.
Не се ли направи, е възможно да се стигне до сериозни последици, като постоянно и непрестанно главоболие, изключително трудно съсредоточаване, шум в ушите, загуба на либидо, намалена способност за работа и редица други.
Симптомите при наличието на анемия са трудно доловими и е трудно диагнозата да се постави на база единствено на тях. Признаци, като ускоряването на пулса, усещането за умора и задъхването, бледата кожа и венци, рядко карат човек да потърси медицинска помощ.
За щастие доста преди да се стигне до анемия, проблемите с липсата на желязо стават ясно осезаеми и могат да се вземат навременни мерки.
Един от сигурните признаци и проблеми, настъпващи при липса на желязо, е рязкото увеличение на честотата на инфекциите. Появяват се пукнатини по краищата на устните, косите започват да падат, а ноктите да се чупят. При подобна симптоматика, дори без наличието на анемия, трябва да се вземат мерки.
Стойностите на хемоглобина са едни от най-важните показатели за здравословното състояние на човек. При промяна на показателите задължително следва да се потърси компетентно лекарско мнение.
Лечението на анемиите изисква консултация със специалист по хематология. Добре е да се наблегне и на профилактиката, чрез подходящо хранене и билки.
Когато е налице нисък хемоглобин, е добре човек да консумира най-вече червено месо, черен дроб и сърца, млечни продукти, ябълки, червено цвекло, райски ябълки и елда. Хемоглобина се вдига най-бързо от орехите и морковите.