ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Развитие на бебето през 9-12 месец

Развитие на бебето през 9-12 месец

Бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Почти на годинка бебето вече може да прави много неща. При навършени девет месеца отрочето ви спокойно може да имитира различни звуци. Особено подходящи в този период са всякакви играчки, които пеят или на които може да се свири. Сега е времето да запомни какви звуци издава кравата, какви издава патето, кучето и т.н

На девет месеца мъничето вече усеща отношението към себе си – кога може и кога не може да направи нещо, кога му казвате „да“ и кога „не“. Сега е времето, когато те започват да проверяват вас – казвате „не“, което те определено разбират, но какво ще се случи, ако все пак храната падне на земята?

Малкото ви съкровище вече има своите любими играчки и може да ви ги посочи с пръст. В този период дечицата лесно се научават да дават въздушна целувка, да махат за довиждане и т.н. Освен звуци, мъничетата доста успешно имитират и движения.

Прохождане на бебе

Дошъл е и периодът, в който вече трудно можете да скриете нещо от него. Тъй като е усвоило следенето на движещ се предмет, спокойно разбира кога се опитвате да скриете нещо. А дори и да го скриете, след това бързо ще го намери.

Отдавана мъничето се е научило да поднася всевъзможни неща към устата си, но вече може внимателно да хване нещо само с показалеца и палеца. Относно физическото развитие – бебето стои право и може да се движи, по-вероятно с нечия помощ.

Около годинката повечето деца могат да правят самостоятелни крачки, но се чувстват несигурни, затова винаги трябва да са хванати за вас. Пълзенето и седенето отдавна са научени и се практикуват с пълна увереност.

Бебета

На годинка вече бебето съвсем ясно ви разбира и може да върши нещо, което сте му казали, например – дай на мама играчката. Много често децата в тази възраст ви гледат с особен интерес, когато говорите и се опитват да кажат това, което и вие.

Появява се и срамът от непознати хора, може да подаде краче, когато го обличате/събличате, вади от шкафа любимата си книжка. Мъничето е достатъчно голямо да поклати глава за не.

Относно когнитивното развитие на детето – съвсем съзнателно започва да удря един предмет в друг, прибира предмети в кутия, когато назовете нещо, знае за какво говорите и го поглежда, може да използва собствените си неща по предназначение (четка – за ресане и т.н).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest