Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Хранене на кърмачето

Хранене на кърмачето

Кърмене и кърмаче

Няма точна схема, която майката трябва да следва, за да храни детето си – интервалът, през който кърмите бебето, зависи от неговите желания. Освен това режимът на кърмачето се определя най-вече от възрастта на бебчето и от вида на храната, което приема.

Новороденото се храни по-често, отколкото бебе на 3 или 6 месеца. Изследвания на специалисти твърдят, че за да се смели кърмата, са необходими около 2 часа и половина. Ако става дума за квасено краве мляко, времето е повече – около три часа, а пюретата и кашите - за поне 4 часа.

Естествено, важно е не само каква е храната, но и какво количество е похапнало бебчето. Има достатъчно книги, които ни казват как трябва да си гледаме децата, за да бъдат здрави. Лекарите обаче твърдят, че най-добрият начин за хранене на кърмачето е, когато е гладно.

Захранване на кърмачето

Хубаво е да храните бебето на три часа, но в случай, че се събужда и плаче след два часа, най-добре е да му дадете да суче, вместо да му давате вода. На малко по-късен етап в менюто на бебето се включват други храни. Между четвъртия и шестия месец започва захранването, което се прави с пюрета, каши, фрешове и т.н

Заради различната храна, която се преработва доста по-бавно от кърмата, бебето започва да се храни на по-големи интервали – на около 3 часа и половина или четири. Това ще рече, че бебето се храни пет пъти дневно.

По този начин храненето продължава чак до деветия месец, когато вече можете да минете на хранене четири пъти на ден на около 4 часа.

За сравнение – през първия месец на бебчето храненето му е седем пъти на около 3 часа. Това в случай, че бебето е родено нормално. Ако е недоносено - с ниско тегло, трябва да се храни между 8 и 10 пъти.

Мама и бебе кърмаче

Вторият месец храненето най-вероятно ще продължи по същия начин, а през третия някои кърмачки вече дават на дечицата си плодов сок – не повече от две лъжички като за начало.

След като започнете да храните бебето и с твърда храна, можете да намалите кърменето. Кога точно трябва да спрете зависи от много неща и е най-добре да го обсъдите с вашия педиатър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
vili
vili
07.04.2015 22:23
moita pediatarka mi kaja na 4 meseca da zamestq edno mle4no xranene s tvarda xrana tova pravilno li
0
0
Майка на двама
Майка на двама
07.04.2015 22:43
Ако бебето е изцяло на кърма, можете да изчакате до шестия месец, за да започнете със захранването. Ако е на изкуствено мляко, то спокойно можете да замените едно от храненията с мляко с пюре.

Захранването става постепенно, като първия път се дават само 1 ч.л. пюре от варен картоф или морков, след което се дохранва с млякото. На следващия ден се дават 2 лъжички, на по-следващия - 3 лъжички, докато храната се въведе. Ако бебето изпитва дискофорт след даването на твърда храна или изпражненията му чувствително се променят, спрете храната и останете само на мляко.
1
0