ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Ревнивците били психично болни хора

Ревнивците били психично болни хора

Ревност
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Ревността е проблем за много двойки – неведнъж сме чували и за ситуации, в които влюбени се разделят заради прекалената ревност от единия към другия. Не липсата на обич и загриженост към човека, а по-скоро чувството за притежание много често слагат окончателен край на връзките. Малко са онези хора, които могат доброволно да се подложат на това и да изтърпят ежедневните разпити и постоянното съмнение в очите на любимия.

Оказва се, че освен като проблем в една връзката, ревността е определена и като психическо заболяване. Британски психолози са провели изследвания и след получаването на резултатите са стигнали до извода, че ревнивците са психично болни хора.

В действителност има мъже и жени, които полагат много голямо усилие да запазят отношенията със своя партньор. В голяма част от случаите ревността на единия към другия партньор прекрачва границата на допустимото и се превръща в болезнена и нетърпима.

Не редки са случаите, в които мъж или жена се прибира у дома и е подложен на обстоен разпит къде е ходил, кога е приключило и колко точно се е забавил. Не на последно място – кой друг е присъствал на събитието.

Подобен е и случаят на Деби Ууд от Лестър. Тя изпитвала безумна ревност към своя годеник Стив и му забранила да гледа т.нар. филми за възрастни.

Ревнивец

Деби обаче не спряла до там – не позволявала на мъжа до нея дори да поглежда снимка с друга жена, например в списания или някакви реклами.

Това състояние се нарича „Синдромът на Отело“ – отличителната черта на състоянието е, че страдащият от него е убеден, че половинката му изневерява.

Няма нищо, което да може да възстанови доверието помежду им и да накара безумния ревнивец да повярва, че изневяра всъщност няма. В голям процент двойките се разделят заради изневяра, която дори не се е случила в действителност, а просто е плод на нечие въображение.

Медицината е установила, че ревността е няколко вида – хипертрофиран вид, депресивен, страх от развод, параноиден и маниакален вид. Други специалисти от Университета в Бингхемптън пък са убедени, че причината за изневярата не е характерът, а наличието на определени гени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
тъпаци
тъпаци
12.12.2013 22:46
Напротив. Случвало ми се е многократно да ме ревнуват без причина и да ме заплашват и да се опитват да ми ограничават свободата. Но аз никога не съм се чувствала виновна. Никой не може да ми ограничи свободата без аз да го желая. Кое не говори добре за мен само не разбрах?
2
0
мариана ники
мариана ники
28.11.2013 11:36
Всеки човек малко или много ревнува, но ако има поводи за това и то сериозни ,естествено, че това би го наранило,особено ако той самия е верен на партньора и не дава поводи за ревност.
3
2
Друга гледна точка
Друга гледна точка
26.11.2013 18:54
Мила, това, че мислиш така, явно значи, че не си се сблъсквала с този проблем от другата страна, а именно да си обвиняван без да има никаква причина, да се чувстваш виновен дори когато искаш да видиш приятелите си или родителите си. Ето за такива хора се говори тук, които те карат да се чувстваш като затворник във връзката си. А това повярвай ми, може да убие каквато и да е любов. А ти се засягаш, което не говори добре за теб.
7
3
тъпаци
тъпаци
25.11.2013 23:54
По-големи глупости не бях чела. Затова всички си изневеряват, защото хората го приемат за нормално. Ми живейте си така. Това, че не съм тъпа овца като повечето, не значи, че съм психично болна.
8
6