Всеки знае, че млякото и млечните продукти са универсални храни, които съдържат всички ценни за организма вещества. Освен това обаче е добре да знаете и че те се препоръчват при редица болести. Ето защо тук ще Ви представим 3 рецепти за лековити млечни супи, подходящи за болни хора:
Млечна супа с грис и тиква е подходяща за хора, страдащи от констипация, чернодробни болести, болести на бъбреците и сърдечно-съдовата система
Необходими продукти: 700 мл прясно мляко, 250 г тиква, 50 г грис, 25 г масло, 200 мл вода, щипка захар, сол на вкус
Начин на приготвяне: Обелената и почистена от семките тиква се нарязва на кубчета, задушава се в малко вода, докато омекне, и се пасира. Млякото се слага да заври, като се внимава да не кипне и към него на тънка струя се изсипва грисът, като се разбърква непрекъснато. Котлонът се намалява и след около 10 минути към млечната супа се добавя тиквената смес, маслото, захарта и сол на вкус. Може да поръсите супата с няколко стръка ситно нарязан магданоз.
Млечна супа с карфиол, подходяща за хора със стомашни проблеми и болести на бъбреците и сърдечно-съдовата система
Необходими продукти: 450 мл прясно мляко, 250 г карфиол, 250 г картофи, 20 г ориз, 20 г масло, 350 мл вода
Начин на приготвяне: В половината масло и малко вода се задушават обелените и нарязани на ситно картофи заедно с почистения и нарязан карфиол. Когато омекнат, се пасират и се слага да се вари оризът. Когато е готов, той също се пасира, добавя се към зеленчуковата смес и се изсипва врящото мляко и останалото масло. Млечната супа се кипва и е готова за поднасяне, като по желание можете да ѝ добавите няколко стръка ситно нарязан див лук или магданоз.
Укрепваща организма е млечна супа с овесени ядки, която е много богата на витамини от В-групата и е подходяща както за деца, така и за възрастни.
Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 1 ч. ч. овесени ядки, щипка захар, 1 с. л. масло, шепа обезсолено натрошено сирене.
Начин на приготвяне: Ядките се измиват добре и се добавят към затопленото мляко. Супата се оставя да ври на слаб огън до омекването на ядките, след което към нея се добавят маслото и захарта. Преди поднасяне се поръсва с натрошеното сирене и по желание се добавя малко сол. Не забравяйте, че независимо дали сте здрави или страдате от някакво заболяване, със солта не е добре да се прекалява.