ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разберем дали имаме глисти

Как да разберем дали имаме глисти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k492
Глисти
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Глистите представляват паразитите, които живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм. Въпреки че диагнозата звучи доста страшно, при навременно установяване и лечение, проблемът лесно може да бъде решен.

Глистите могат да поразят всеки орган и система в човешкото тяло. За да установим дали сме жертва на това така страховито звучащо заболяване, е нужно да определим точните си симптоми.

Паразитите имат способността да мигрират в различни органи на човешкото тяло. Поради това пораженията от тях не са концентрирани.

И симптомите, които издават болестта, могат да бъдат различни, и да се появяват без връзка с цялостното здравословно състояние. Основните симптоми при наличието на глисти все пак са няколко.

На първо място са проблеми в храносмилателната система, изразени в загуба или настървен апетит, постоянно наличие на лош вкус в устата, повишено слюноотделяне, тежест в корема и позиви за повръщане, както и силни коремни болки.

Заболелите бързо губят тегло. В по-напредналите стадии може да се стигне до къркорене, колит, запушване на червата, разкъсване на чревната стена и развитието на тежък перитонит.

Болки в Корема

Наличието на глисти се свързва и с чест световъртеж, отпадналост, проблеми със съня и главоболие. Заразеният често има суха и/или влажна кашлица, хриповете, задухът и болките в гърдите.

Възможни са появата на обриви, сърбеж, лека анемия или завишени нива на еозинофилни левкоцити, уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, болки в областта на пъпа.

При поява на някои или комбинация от изброените симптоми, най-добре е да потърсите лекарска помощ.

Бърз тест за наличието на глисти

Има и начин да установите дали страдате от глисти без да ходите на лекар. За целта ви е нужно парче прозрачно тиксо. Преди да легнете да спите, го залепете върху ануса. Ако на сутринта върху него забележите малки бели червейчета, то значи сте заразени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest