ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Всички ползи за здравето от глухарчето

Всички ползи за здравето от глухарчето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Глухарче
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Глухарчето – това малко растение, притежава както вкусови, така и богати медицински характеристики. Близък родственик на цикорията, то съдържа в корените и листата си множество активни вещества, чиято най-ценена способност, е стимулацията на черния дроб.

Глухарчето е разпространено из целия свят, като на места дори е култивирано. Всяко растение има по един жив жълт цвят, който се отваря при изгрева на слънцето и се затваря след залез. Когато този цвят прецъфти, глухарчето се превръща в любимата на малки и големи бяла топчица от пухообразни семенца, разнасящи се из въздуха.

Още от древността глухарчето се добавя в салати и диетични ястия. То е използвано за лекуване на всякакви чернодробни и храносмилателни проблеми.

Глухарчета

Една от основните му съставки е таракцинът, на който растението дължи горчивия си вкус. Освен на вкусовите рецептори, тази съставка стимулира производството на жлъчни сокове и подпомага работата на жлъчката при генерацията на киселина.

Именно на това се дължи широката употреба на растението. Приемът му способства всички функции на уринарния тракт и способства безпроблемното отделяне на урина. Сред другите активни съставки в глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар при опити с животни, поради което то може да се прилага при лечението на диабет.

Сред ползите за човешкото здраве, които носи глухарчето, е благоприятното му въздействие върху храносмилателните процеси. То лекува състояния, като липса на апетит, бавно храносмилане и депресия.

Ползи от Глухарче

Използва се като разхлабително. В някои случаи растението се препоръчва като добавка, която да стимулира работата на черния дроб. В комбинация с магарешки трън, хрян, жлътниче, инозитол и други, глухарчето се среща в много хранителни добавки.

Едно от нетрадиционните и не толкова познати приложения на растението е при чувствителност в гърдите малко преди и по време на месечния цикъл при жените. Прилага се и при някои други симптоми, породени от повишени нива на естроген.

Съставките, открити в корена му, засилват заложения капацитет на черния дроб да възстановява хормоналното равновесие при жени, предразположени към подобни състояния.

Някои типове анемия се повлияват добре от цялото глухарче. То способства лесното усвояване на желязото. Прилага се дори при ракови заболявания, под формата на стимулант на туморо-некротичния фактор. И в момента се провеждат редица тестове за лечение на рак на гърдата с екстракт от глухарче. Резултатите до момента са положителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest