Под високи стойности на хемоглобина (Hb или Hgb) се разбира повишена концентрация на протеина хемоглобин в кръвта. Той е основен компонент на червените кръвни клетки, който участва в процеса на транспортиране на кислорода и въглерода между белите дробове, където става обмяната на газове, и клетките на другите органи.
Трябва също да се прави разлика между повишени стойности на хемоглобина и повишен брой червени кръвни клетки. Това е така, защото не всяка клетка носи еднакво количество от този протеин.
Нормалните стойности на хемоглобин варират в зависимост от пола и възрастта. Така например при мъжете, за норма се смята Hb в границите 135–160 г/л, при жените за норма се счита 120–140 г/л, при деца на възраст 16–18 години е средно 110–160 г/л. Трябва да се знае, че различните лаборатории работят с малки разлики в референтните стойности.
Повишени нива на хемоглобина се наблюдават при различни заболявания. Така например това състояние е налице, когато хронично при даденият човек има ниски нива на кислород поради проблеми със сърцето или белодробна дисфункция.
Наблюдава се и при аномалии на костния мозък или някаква чревна непроходимост. Ако територията на която живеем е на голяма надморска височина червените кръвни клетки се увеличават, за да могат да компенсират разреденият въздух и от там намаленият приток на кислород.
При пушачите хемоглобинът е често повишен, както и при прием на някои лекарства, в това число и хормоналните препарати. При спортисти също се наблюдава повишен хемоглобин, ако те злоупотребяват с препарата Епоген, чиято цел е по химичен път да повиши нивото на червени кръвни клетки, и от там и на кислорода в тялото – допинг.
Такива повишени стойности се наблюдават още при рак на бъбреците и белите дробове, различни болести на сърце и бял дроб, при дехидратация и други.
Понеже повишеният хемоглобин довежда и до сгъстяване на кръвта е желателно да се започне диета, която да снижи нивата. Препоръчва се прием на соеви храни и бобови растения, риба.
В тези случаи е редно да се избягва приемът на мазни храни, заради опасността от развитието на атеросклероза (стеснение на кръвоносните стени) и меса богати на червени кръвни клетки (черен дроб например).
Във всички случаи не е желателен приемът на витамини, понеже те също повишават хемоглобина, а е важно да се консултирате с лекар, за да може той да назначи адекватна терапия.