Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво повишава нивото на хемоглобина

Какво повишава нивото на хемоглобина

EvgeniaEvgenia
Новак
181182
Какво повишава нивото на хемоглобина

Хемоглобинът (Hb) е богат на желязо протеин, присъстващ в червените кръвни клетки. Той зарежда с кислород всички тъкани и органи в човешкото тяло, а освен това изнася от клетките към белите дробове отработения въглероден двуокис.

Как да се увеличи нивото на хемоглобина естествено

1. Консумация на храни, богати на желязо

Една от най-честите причини за ниски нива на хемоглобин е дефицит на желязо. Един лесен начин да се гарантира, че тялото получава необходимото количество желязо редовно, е чрез засилена консумация на хранителни продукти съдържащи висок процент желязо.

Такива храни са черен дроб, червено месо, скариди, зелени листни зеленчуци, ядки, леща, обогатени с желязо зърнени закуски, стриди, аспержи и др. Може също така да се приемат добавки с желязо, но в такива случаи се налага консултация с лекар, за да прецени правилната доза, тъй като високите дози желязо могат да бъдат и вредни.

2. Увеличаване приема на витамин С

Анемия и хемоглобин

Ниските нива на хемоглобин, дължащи се на дефицит на витамин С, могат да бъдат коригирани чрез консумация на храни, богати на витамин С. Тялото не може напълно да абсорбира желязото без помощта на витамин С. Храните, които са богати на витамин С, са папая, портокали, лимон, ягоди, чушки, броколи, грейпфрут, домати, спанак и др.

Може също така да се приемат добавки с витамин С, но отново трябва консултация с лекар, който да даде правилна дозировка.

Прием на фолиева киселина за повече хемоглобин

Фолиевата киселина е витамин от В-комплекс, който е необходим за производството на червените кръвни клетки. Ето защо, ако има дефицит на фолиева киселина, има по-висок риск от ниско ниво на хемоглобина.

Хранителни източници, богати на фолиева киселина, които могат да се включат в диета, са зелени листни зеленчуци, черен дроб, ориз, кълнове, сушен боб, пшеничен зародиш, обогатени с фолиева киселина зърнени храни, фъстъци, банани, броколи и др.

Може също така да се приемат 200-400 милиграма фолиева добавка дневно, след консултация с лекар.

4. Консумация на цвекло за хемоглобин

Храни за хемоглобина

Червеното цвекло е силно препоръчително за повишаване на нивата на хемоглобина. Цвеклото е с високо съдържание на желязо, фолиева киселина, фибри и калий. Неговата хранителна стойност помага за увеличаване на броя на червените кръвни клетки в организма.

Направата на здравословен сок с едно средно голямо цвекло, три моркова и 1/2 сладък картоф е добро начало.

5. Черна меласа вдига хемоглобина

Народно средство, използвано за борба с анемията и повишаване на нивото на хемоглобина, е меласата. Черната меласа съдържа желязо, фолиева киселина и много витамини от група В, които могат да помогнат за увеличаване на производството на червени кръвни клетки в тялото.

6. Нар

Нарът съдържа желязо и калций, както и протеини, въглехидрати и фибри. Неговата хранителна стойност, може да помогне за увеличаване на хемоглобина в кръвта.

Консумацията на чаша сок, от средно голям нар на ден е препоръчителна.

Храни които блокират способността на тялото да абсорбира желязо

Ако има наличие на ниско ниво на хемоглобин, трябва да се избягват храни, които може да блокират способността на тялото да абсорбира желязо.

Такива храни са кафе, чай, сода, вино, бира. както и богати на калций храни, като млечни продукти и калциеви добавки. Също да се избягват храни, съдържащи глутен.

Препоръчително е жените да консумират повече богата на желязо храна, след менструалния период и по време на бременност.

Може също така да се включи спорт в ежедневието, след консултация с лекар, защото когато се тренира, тялото произвежда повече хемоглобин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest