Ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Тайните на щастливия брак според психолозите

Тайните на щастливия брак според психолозите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Щастлив брак

Група американски психолози обединяват няколко свои изследвания, според които могат да се обособят основните точки, които се смятат за изключително важни за един щастлив брак.

1. Казваме Ние вместо Аз

Американските психолози казват, че ключът към семейното щастие е по-честа употреба на местоимението, което показва, че сме част от двойка, а не местоимението, което ни определя като самостоятелна личност.

За щастливия брак е важно двете личности да гледат в една посока и да решават проблемите си заедно, а не да очакват единия да свърши работата на другия.

Бракът е съвместно дело, в което трябва и двете половинки да полагат усилия.

2. Смело откриване на чувствата

Психолозите сравняват таящия се гняв на един човек с тенджера под налягане, която рано или късно избухва.

Според експертите по аналитична и поведенческа психология за здравия и успешен брак е много важно партньорите смело и открито да изразяват своите емоции, дори и да са негативни.

Не трябва да слагате катинар на чувствата си. Трябва да имате свободата да ги изразявате, дори и гнева. Хората не трябва да мислят, че е по-добре да си замълчат, вместо открито да изразят тревогите си – заявяват специалистите.

Колкото и силно да потискате чувствата си, в даден момент те ще излязат на открито.

3. Убедете половинката, че е по-привлекателен, отколкото е

Тайните на щастливия брак според психолозите

Според проучване на доктор Вирен Суами от Уестминстърския университет в Лондон ключът към щастливия брак е да убедите партньора, че е по-привлекателен, отколкото всъщност е.

Когато човек е влюбен, той идеализира обекта на любовта си. Тогава оценяваш партньора си като по-атрактивен – заявява психологът, като добавя, че митът за сляпата любов трябва да просъществува възможно най-дълго в една връзка.

Психолозите наричат този феномен Ефектът на ореола, което означава, че един влюбен човек приема обекта на своите чувства като по-привлекателен, като дори му приписва качества, които той не притежава.

4. Съпругата трябва да печели повече от съпруга

Според данните от британско проучване мъжете се чувстват много по-щастливи в един брак, когато съпругата им печели повече пари от тях.

56% от мъжете са заявили, че правят по-страстен секс с жена си, когато нейната заплата надскочи неговата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest