ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Изгарянията се лекуват с топла вода

Изгарянията се лекуват с топла вода

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
изгаряне
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Швейцарски учени доказаха, че третирането на изгорено място по човешката кожа с топла вода е много по-ефективно от третирането със студена вода. Топлата вода помага много по-бързо при възстановяването.

Според швейцарския научен екип пускането на студена вода върху изгорено място не помага така, както помага топлата вода.

Изследването на Университета в Базел показва, че топлата вода намалява увреждането на тъканите и помага за възстановяването на кожата, като връща нормалната циркулация на кръвта в изгорената област.

При експериментите в рамките на 24 часа върху изгорени участъци е поставяна топла вода, а крайните резултати показали, че по този начин тъканите остават леко увредени, а раните – повърхностни.

Студената вода със сигурност намалява болката, защото охлажда кожата и нервните окончания, но връща парещото усещане до 20 минути, след като е използван студеният компрес.

Топла вода

Затова учените препоръчват върху изгореното място да пуснете студена вода 1 минута, след като сте се изгорили, а след това да третирате изгорената област със топла вода.

Водата не трябва да е прекалено гореща – температурата не трябва да надвишава 20-30 градуса по Целзий.

След като обработите мястото с топла вода, трябва да се намажете с крем против изгаряния, а ако не разполагате с такъв, просто намажете участъка с някаква мазнина.

Масло или зехтин ще помогнат на кожата да се възстанови по-бързо, като не ѝ позволят да изсъхва.

След като намажете участъка, върху изгореното поставете стерилна превръзка.

Дерматолозите съветват, когато се изгорите, да не използвате лед, защото той ще задълбочи увреждането на тъканите.

Ако процедурата с вода и мазнина не помогне, а по изгореното място започнат да се появяват мехури, задължително потърсете лекарска помощ.

Леките изгаряния засягат само най-горния слой на кожата и се лекуват бързо и лесно. Ако не успеете да намерите вода, може да третирате изгореното място и с друга недразнеща течност като мляко и чай например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest