ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Отглеждане на бамбук вкъщи

Отглеждане на бамбук вкъщи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k515
отглеждане на бамбук вкъщи

Бамбукът е многогодишно растение, наподобяващо тревата. Съществуват два вида бамбук – дървовиден и тревовиден. На пазара и в домашни условия за отглеждане се предпочита дървовидния бамбук. Растението се нарича „Dracaena Lucky Bamboo“ - „Щастливия бамбук“. То се доближава до бамбука по зелените листенца и кухото стебло.

Ако решите да ги отглеждате бамбук, може да го откриете по пазарите под формата на стрък със завити краища. Най-популярното му отглеждане става в оранжерии, но е подходящ за отглеждане както у дома, така и като декоративно растение за офиса. Там се отглежда във ваза със вода. Най-благоприятна за него е влагата, поради което, ако е стайно растение, е най-подходящо за банята.

Бамбукът обожава слънчевата светлина. Тя обаче не трябва да е пряко насочена към него. През зимата температурата около него не трябва да е по-ниска от 16 градуса.

Водата, която ще се използва за поливане на растението, трябва да е престояла. През летния сезон поливането трябва да е обилно, а през зимния по-занижено и все пак-редовно.

Бамбукът се размножава чрез коренови издънки. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. За целта се използва голяма и широка саксия. Използваната почва трябва да е влажна и глинеста.

Ако ще отглеждате бамбука във ваза, то поне веднъж седмично сменяйте водата. За да вирее са му необходими и разтворими торове.

бамбук вкъщи

Бамбукът на щастието е много почитано растение в Китай и другите азиатски държави. То е считано за символ на щастието и благополучието в дома и семейството.

При аранжирането с бамбук може да се използва фън шуй. Смята се, че растенето носи късмет, успех и щастие. Важен е броят на стеблата – колкото повече са те, толкова повече богатство и пари. Така например 2 стръка ще ви донесат любов, от 3 до 6 – щастие, от 5 до 7 здраве, 8 – богатство, 9 – щастие за всички в семейството, а 21 – благополучие за всички. Четири стръка носят нещастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest