Злокачествените образувания на простатата са втората по честота група заболявания, които засягат мъжете по цял свят.
Едно ново изследване обаче показва как яденето на поне 10 домата седмично, намалява значително риска от развитие им.
В него учените се опитват да разбера как начинът на живот и храненето могат да повлияят развитието на злокачествените заболявания. Те смятат, че храни, богати на селен, калций и ликопен оказват положителен ефект при такива състояния.
Така например доматите съдържат ликопен (каротеноид), който придава червения цвят на плодовете и зеленчуците. Той е и вещество, което подобрява функцията на кръвоносните съдове при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол.
Според учените от Бристолския университет във Великобритания ликопенът се бори срещу различни токсини, които могат да увредят клетките и тяхното ДНК. Те включили в анализа си 1806 мъже с рак на простатата на възраст между 50 и 69 години, оценявайки хранителния им режим и начина на живот. А база за сравнение били близо 120 000 мъже без злокачествено заболяване.
Резултатите посочили нещо много интересно, а именно как тези от болните мъже, които ядели повече от 10 домата седмично, както и други продукти като доматен сок, са намалили риска от развитие на рак на простатата с 18 %.
Въпреки че доматените продукти съдържат ликопен, специалистите съветват да не се прекалява с техния прием, защото те са богати и на мазнини, захар, сол и други. Препоръчва се повишеният прием на полезни растителни храни – плодове, зеленчуци и хранителни фибри.
И макар че предходни изследвания посочили повишеният прием на калций като рисков фактор от развитие на рак на простата, учените намират, че няма доказателства за това. И днес препоръчителната дневна доза за мъжете е средно 750 мг/дн.