ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»По езика може да разпознаем 14 болести

По езика може да разпознаем 14 болести

Човешки език
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

По езика лекарите могат да разпознаят 14 различни болести, твърдят индийски учени. По вида и цвета на езика могат да се разберат симптоми като стомашно неразположение, главоболие, кашлица, висока температура. Тези симптоми могат значително да помогнат на лекарите да определят какво е заболяването.

Когато човек е здрав, езикът му е розов и чист, покрит с папили, но ако боледува от нещо, цветът му се променя – подутият език обикновено е симптом на алергична реакция. Ако пък езикът е бял, черен или червен и е възпален, твърде вероятно е човек да страда от някакво заболяване, например млечница.

Обезцветеният или почернял език пък е знак за гъбична инфекция, която е характерна при продължително пиене на антибиотик. Ако по повърхността на езика има надлъжни бразди, това говори за сифилис. Удебеленият и гладък език подсказва, че организмът има недостиг на витамин В12, фолиева киселина и желязо, твърде вероятно е човек с такъв език да страда от анемия.

Ако пък по него има някакви ранички, вероятно става дума за колит или болест на Крон. Възпалението, бучките и безпричинното кървене на езика подсказват за рак на устата.

За много хора, които живеят в различни краища по света, където нямат бърз достъп до лекар, подобен преглед на езика за установяване на състоянието би бил невъзможен.

Поради тази причина, индийските учени измислили нов тест. За него ще е необходимо да се направи дигитална снимка на езика, която в комбинация със симптомите, ще разкрива какъв е проблемът на пациента.

Чрез тези дигитални снимки може да се установи дали човек има удебеляване на езика, дали има промяна в текстурата и цвета му. На този етап тази система за дигитална диагностика, която са разработили индийците, може да открие 14 различни заболявания.

Специалистите смятат, че съвсем скоро този тест ще се разшири и към него ще се добавят и снимки на очите на пациентите. По този начин ще може да се използва допълнителна информация, която, разбира се, ще увеличи списъка със заболяванията значително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest