ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво е анамнеза и как се снема?

Какво е анамнеза и как се снема?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Анамнеза
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Анамнезата, най-просто казано, е сбор от данните за здравословното състояние на болния. Тя се изгражда на базата на неговите думи и/или на тези на неговите близки и познати.

Всеки, приет като болен, има анамнеза. Ако даден човек е открит в безсъзнание, то в анамнезата му се описва къде и в каква ситуация е намерен, какви медицински документи е имало в джобовете му, празни опаковки от какви лекарства са намерени около него и т.н.

В анамнезата на всеки болен се посочва и предшествалите лечения. Не се посочват само при екстремно болните.

Анамнезата е основният и най-важен източник относно болестите на пациента. До 90% от диагнозите днес се поставят на база на анамнезата. Останалите 9% са на база физикални изследвания, а последният 1% е след провеждането на допълнителни изследвания. Въпреки че данните са условни, при всички е очевидно, че анамнезата остава най-мощният метод за изследване.

Как се снема анамнеза?

Анамнезата започва с описание на сегашните оплаквания и повода за преглед. Определя се основното оплакване, за което пациентът е дошъл да търси помощ, както и кога се е появило. Освен настоящото страдание в анамнезата се включва и настоящето лечение.

Следва описване на минали заболявания, престой в болница, както и миналото лечение. Описват се алергиите при миналите заболявания.

Третият елемент в анамнезата са социалните и лични фактори – професия и навици като алкохол, тютюнопушене, наркотици и аналгетици.

Важни в анемнезата са и пътуванията в чужбина, ако има такива. Те са предпоставка за наличието на тропически и други болести.

Сексуалната анамнеза е най-важна за жените. В детеродна възраст трябва да се има предвид възможността за бременност, тъй като тя повлиява всички диагностични и лечебни решения. Важни са и периодите на менструалния цикъл, както и начинът на контрацепция. При мъжете се описват предходни болести и неразположения.

Петата стъпка е определянето на психосоциална анамнеза. Това помага при нуждата от това да се съобщи лоша новина на пациента.

Посочват се и условията за живот. Те са важни за диагностицирането на редица заболявания.

Фамилната анамнеза включва откриването на болести с наследствен компонент само в кръвните роднини, както и за инфекциозни или провокирани от околната среда болести и в некръвните роднини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest