Ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Александър МакКуин

Великите дизайнери: Александър МакКуин

Александър МакКуин
Практичен уред за премахване на мъх
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен уред за премахване на мъх
45.00 лв.
Виж ››

Лий Александър МакКуин се появява на бял свят на 16 март 1969 година в семейството на беден таксиметров шофьов в Лондон като най-малкото от общо шест деца. Едва тригодишен той посяга към ножицата, за да създава рокли за трите си по-големи сестри, обявявайки, че един ден ще стане известен моден дизайнер. Откроява се от братята и сестрите си с начина си на мислене и своите занимания, нетипични за момчетата на неговата възраст. Едва ли малкото момче е имало представа какъв пророк е било.

Още на 16 години зарязва образованието си в Рокбъри, осъзнавайки, че желае да следва мечтата си. Влияние върху решението му има и майка му Джойс, която вижда по телевизията, че търсят чирак в Anderson&Shepard и се обажда лично да съобщи за кандидатурата му. Следва стаж в известната шивашка компания Савил Роу, където прави дрехи за имена като Михаил Горбачов и британския престолонаследник Принц Чарлз.

След дълго странстване из света на модата бъдещият моден талант се установява в Лондон и се записва да учи в прочутия колеж Сейнт Мартинс, откъдето произлизат много големи имена в модната индустрия – Джон Галиано, Стела МакКартни и др.

Младият дизайнер създава своя собствена марка веднага след завършването на колежа. Жената, която повежда изгряващата модна звезда по трънливия път към върха, е Изабела Блоу. Тя го открива и го показва на широката аудитория, купувайки всичките му тоалети от първата колекция по случай дипломирането му.

Собствените ѝ виждания за мода се припокриват почти изцяло с неговите и след като така и не е успяла да осъществи мечтата си да стане моден дизайнер, тя вижда шанса да го стори чрез друг човек. МакКуин печели прозвището си лошото момче на модата заради своята екстравагантност.

Рокля на Александър МакКуин

Провокативен, скандален, твърде прям и на моменти дори вулгарен - това са само част от определенията за таланта на Маккуин. Следвайки съвета на ментора си Изабела Блоу, той се доверява изцяло на фантазиите си и създава колекции, вдъхновени дори от такива теми като голотата, секса, смъртта и мазохизма. Специалистите са шокирани, но публиката е очарована.

През 1996 г. той започва работа като главен дизайнер на Живанши, а малко по-късно започва да създава и твори за Гучи, които пък купуват 51% от компанията му.

Той е най-голямото богатство, което модният свят някога е имал сред ансамбъла си от творци. Никога не е имало и вероятно повече няма да има подобен талант. Александър МакКуин сам реши да сложи край на живота си през 2010 година, което донесе тежест и болка от загубата му, но пък завеща на света магични, неподражаеми и извънземни модели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest