Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Защо трябва да четем всеки ден

Защо трябва да четем всеки ден

МаринаМарина
Джедай
4687
Четене

Четенето всеки ден за повечето хора звучи като работа и загуба на време, която ги обременява и ангажира. Всъщност те са забравили колко забавно, приятно и разтоварващо е четенето на книги, списания или някоя друга любима образователна статия.

1. Времето, което човек прекарва на дивана с книга в ръка, е нещо повече от скука, дори обратното - то е забавление. Книгата ще ви помогне да избягате от реалния свят и да се потопите в необятната история. Също ползите от четенето са свързани и с повишаване на образователното ниво, научават се нови идеи, ново виждане за света. Така се тренира и мозъкът.

2. Четенето на книги е абсолютно безплатно и безкрайно разнообразно. Няма начин човек да не открие подходящата за него история, вдъхновение и повод за почивка. Отидете до близката библиотека, усетете аромата на стара и изпълнена с много история книга. Или си изтеглете някоя от интернет. Разбира се, може да си купите книга и да я запазите за цял живот. По наше мнение - това ще бъдат едни мъдро похарчени пари.

3. Четенето разгръща способностите на мозъка. Това е така, защото този процес стимулира работата на мозъчните клетки и изисква неврологични усилия, концентрация, активност и разбира се желание. Предпазва от развитието на Алцхаймер и деменция.

4. Новите думи в текстовете могат само да бъдат от полза за обогатяването на речника. Така с времето бихте могли да привлечете вниманието на хора, работодатели, приятели. Чрез четене на книги се подобрява и писането.

5. Четенето поставя човек пред съвсем различни ситуации. Някак косвено той се преражда в някой от героите, и така неусетно се променя той и в реалния живот.

Четене на Книга

6. Четенето повлиява положително на взаимоотношенията ни с хората. Научаваме се да се поставяме на тяхно място, да изживяваме техните истории. Освен това, ако сте интроверт, четенето може да помогне да общувате по-добре с хората, да подобрите комуникационните си умения. Книгите развиват емпатията у хората. Те ще ви научат да бъдете съпричастни с чуждите емоции, което ще ви помогне да се сближавате по-лесно с хората, ако имате подобен проблем.

7. Не по-маловажен факт е как четенето повишава интелигентността у човек. Научаване на факти, дати, информация за различни знаменитости и забележителности и други променя човек и обогатява познанията му за света. Лесен и ефективен начин за подобряване на интелектуалното ниво.

8. Аналитичните способности се развиват, докато четете. Разгадаването на истории, реденето на пъзела на живота помага да подобрите своите аналитични способности.

9. Тренира се паметта, когато се опитвате да не забравите имената на главните герои, събитията от техния живот. Така информацията се разширява и се създават нови синапси (връзката между две клетки, от които поне едната е нервна), а старите стават по-здрави и по-силни.

10. Четенето засилва концентрация и така способства за по-лесно запомняне на нещата в ежедневието. Освен това това е изключително приятен начин да развиете и подобрите въображението си. Може да ви бъде много полезно в работата, ако тя е свързана със създаване на нови идеи, подходи, взимане на решения или някаква творческа дейност.

11. То е и метод за релаксация. Нека не забравяме, че четенето всъщност е начин за почивка. И независимо, че натоварва очите и мозъка, то всъщност ни помага да се разтоварим. Освен това четенето намалява стреса. Доказано е, че 20 минути четене се равняват на 20 минути йога. По този начин може да се откъснете поне за малко от ежедневните грижи и да се пренесете в една по-хубава реалност. Книгите за повишаване на самочувствието, самооценката и тези за самоусъвършенствате влияят положително на хора, склонни към изпадане в депресивни състояния.

12. Страхотен начин да забравите, че сте в автобуса или метрото. Времето ще мине бързо и няма да е загубено в блуждаене през прозореца.

13. Вдъхновението, което конкретната книга или списание може да ви даде, е безценно. Всяка написана дума, всяко движение на героя и затаеният дъх, е незабравимо.

14. Книгите ни карат поне за малко да оставим телефоните настрани. Както знаете, използването на устройствата преди лягане пречи на качествения сън. Ето защо е по-добре да заспим с книга в ръка отколкото с телефон.

15. Четенето на книги помага за постигане на духовно израстване, разбира се ако четете материали на тази тематика. Освен това чрез книгите се постига вътрешен мир и хармония. Интересен факт е, че четенето може да окаже положително влияние върху някои физически състояние. Например книгите, засягащи духовни теми, понижават кръвното налягане. Тези за самоусъвършенстване пък подобряват настроението и самочувствието на човек.

Четене на книга цялото семейство

16. Четенето може да сплоти семейството. Ако например четете на децата си, ще създадете у тях интерес към книги още от ранна възраст, а какво по-хубаво от това. Те ще ви слушат с интерес и в даден момент сами ще започнат да си лягат с книжка в ръка. Може да четете заедно със съпруга си и книгите да се превърнат в нова тема за разговор. Може да се учите взаимно, да израствате според тематиката, която ви вълнува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest