Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо да ядем различни ядки всеки ден?

Защо да ядем различни ядки всеки ден?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190
Защо да ядем различни ядки всеки ден?

Ядките и семената имат множество ползи за тялото. Те помагат за ограничаване на холестерола и понижават риска от сърдечносъдови заболявания. Всеки ден трябва да ядем по една малка шепа ядки и семена, препоръчват специалистите по хранене.

Ядките ни засищат и ни дават енергия през целия ден. Освен това са съвместими с различни диети за отслабване и като цяло не вредят на теглото.

Те са източник на омега-3 мастни киселини, здравословни мазнини, протеини, фибри, калций, магнезий, цинк, желязо и витамини. И са особено полезни за веганите и вегетарианците, които не консумират месо и по-трудно си набавят някои важни хранителни вещества.

Консумация на ядки

За да извлечем максималните ползи от консумацията на ядки обаче, е добре да ги редуваме. Тоест да не ядем само един и същи вид ядки всеки ден, смятат специалисти по здравословното хранене.

Тази препоръка се основава на факта, че различните ядки и семена имат различни свойства и съдържат различни витамини и минерали.

Суровите ядки са по-здравословни от печените. Но пък при печенето се освобождават такива аромати, които правят ядките още по-приятни за консумация. Минус на печенето е, че след термичната обработка ядките и семената вече не са така богати на витамини и минерали.

За да получите дневната си порция от ядки, можете да ги ядете сурови, като за по-лесно усвояване се препоръчва и накисването на ядките. Добавяйте ги в сурови бонбонки, протеинови блокчета и веган барове.

Сладкиши с ядки

Или в овесена каша, салати, супи за обяд и вечеря. Можете да ги добавяте още в разядки като хумус. Също така можете да ги включвате в бисквити и разнообразни домашни хлебчета.

Най-полезни сред ядките и семената са орехите, бадемите, кашуто, слънчогледовите семки, тиквените семки, сусамът, лененото семе, чиата, бразилския орех.

Има множество здравословни рецепти с ядки. Използвайте въображението си и експериментирайте с нещо различно всеки ден за здраве и добър апетит.

Внимание! Когато включвате нови ядки и семена в менюто си за пръв път, пробвайте първо малко количество, за да се уверите, че не сте алергични към съответната храна и можете спокойно да се наслаждавате на сладкиши с ядки например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest