Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Да отгледаме дафинов лист в саксия

Да отгледаме дафинов лист в саксия

Дадинови листа

Освен желана подправка за месо и много другия ястия, дафиновият лист е известен с лечебните си качества. В народната медицина се ползва като средство срещу диабет, кожни заболявания, стомашни проблеми.

Ако искате винаги да имате в наличност от тази полезна подправка, можете лесно да си отгледате вкъщи лаврово дърво, от което се берат и самите дафинови листа. Растението може да се отглежда в домашни условия, но не забравяйте, че лавровото дърво е взискателно. Трябва да го отглеждате в северната част на жилището си. Полезно е да знаете, че на колкото повече светлина е изложено, толкова по-буйно се разлиства самото растение.

Можете да си развъдите дафиново дърво от резници. Вземете няколко филиза. Отстранете долните им листа. Това се прави с цел да се намали изпарението на влага от растението и да може по-лесно да се захване. Препоръчително е да го засадите в началото на април, когато растенията са събуждат.

Посадете дафиново дърво в средно голяма саксия – около 10-15 сантиметра. Почвата трябва да е мека и плодородна. Ползвайте органичен тор. Запълнете саксията с почва малко над средата. Заравнете я и остатъка от съда запълнете с пясък. След това посадете филиза, като го сложите вертикално на не голяма дълбочина. Долната му част не трябва да достига почвата.

Дафиново дърво

Оставете така засадената саксия на температура 22 градуса. Въздухът трябва да е влажен. За целта над растението сложете друг съд, пълен с вода. В следващите 20 дни пръскайте филиза с вода по 4 пъти на ден. След около месец растението ще е пуснало корени.

След като се убедите, че лавровото ви дръвче се е хванало и достигне 10 сантиметра, прекършете върха му. Така то ще започне да се разклонява. На всеки три години го местете в по-голям съд. Тъй като растението не обича кисела почва, при всяко разсаждане прибавяйте към новата почва около 10 грама гасена вар.

За да расте по-бързо и да се разклонява, редовно подрязвайте дръвчето. За да си завъдите нови дафинови дръвчета, взимайте филизи от старото растение в началото на юни. Дафиновите листа са годни за използване като подправка след втората година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest