Заболявания на ушите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190240
Заболявания на ушите

Заболяванията на ушите представляват болезнени състояния, които обхващат чифт сетивен орган, участваш в слуховата система. Тези заболявания могат да обхващат както целия орган, така и само видимата част от него. Човешкото ухо се състои от костна основа, външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо, като най-засегнати от болезнените състояния обикновено са средното и вътрешното ухо.

Причини за заболявания на ушите

Причините за поява на заболяване в тази област са разнородни. Понякога те могат да се породят от поддържане на лоша хигиена или попадане на чуждо тяло в ухото. Претърпяна травма като удар, също може да доведе до здравословни проблеми с този сетивен орган. Дори гмуркането или най-обикновеното къпане под душа може да стане причина за поява на болезненост в ухото.

Ако пациентът не обърне внимание на тази болезненост, тя може да доведе до сериозни заболявания на ушите. Наследствената обремененост също не бива да се изключва напълно като фактор, причиняват проблеми с този орган. Понякога заболяванията на ушите могат да се появят и вследствие на други болести, от които даденото лице е засегнато.

Симптоми при болести на ушите

Различните болести на ушите протичат по различен начин. На практика те могат да се проявят чрез симптоми като намален слух, пълна загуба на слух, дразнене в ухото, болка, напрежение, дискомфорт, възпаление, главоболие, отпадналост, гадене, виене на свят, шум в ушите, изпотяване, проблеми с паметта и четенето и др.

Видове болести на ушите

Може би най-честото заболяване на ушите е така нареченият отит. Той представлява възпаление и може да засегна външното, средното и вътрешното ухо. В зависимост от мястото, където възниква, той може да бъде няколко вида. Според бързината, с която протича заболяването, може да бъде остро или хронично.

Външният отит се получава обикновено след простуда или някакви инциденти, засягащи ухото. При него имаме сърбеж, дразнене, усещане за наличие на субект в ухото, лека болезненост, зачервяване на ушната мида и др. При средния отит имаме налице пулсираща болка в ухото, поява на рядка ушна кал, зачервяване и оток на ушната мида, заглъхване, повишаване на телесната температура и др.

При поява на вътрешен отит освен някои от изброените симптоми може да се наблюдава и нарушено равновесие. Отитът е заболяване, което може да засегне лица на всякаква възраст. Според лекарското наблюдение обаче, най-често се проявява при малчуганите.

Друго заболяване, засягащо ушите, е синдромът на Мениер. Състоянието обхваща най-вече вътрешното ухо и протича с повтарящи се пристъпи. Смята се, че този синдром е причинен от нарушение в кръвоснабдяването. Когато пациентът получи пристъп, той усеща световъртеж, усещане за натиск в ухото, шум в ушите и др. Ако заболяването не се контролира, може да се стигне и до загуба на слуха.

Сред заболяванията, които могат да се придобият по наследствен път, пък е отосклерозата. Не е задължително обаче тя да се проява с всяко следващо поколение. Тук е налице деформация в костната обвивка на вътрешното ухо. Когато промените с ухото започнат да се изразяват по-силно, увреждането на слуха става трайно.

Друго популярно заболяване е кохлеарен неврит. Той представлява невъзпалително състояние, обхващащо вътрешното ухо. Болестта може да застигне както периферията, така и централната част на слухово-вестибуларния анализатор. Причините, водещи до поява на кохлеарен неврит, могат да са от най-различно естество, но обикновено са болести, изкарани преди това /грип, скарлатина, захарен диабет и др./. Протича със слухови и вестибуларни смущения.

Поредната болест, засягаща този сетивен орган, е сифилис на вътрешното ухо. Това състояние се появява при вторичен или третичен сифилис. Това води до поражения в ухото и може да намали слуха. При вродения сифилис освен увреждане на слуха се наблюдава и проблеми с очите и зъбите.

Друго състояние, което може да ви причини болка и дискомфорт, е възпаление на тъпанчето. Възпалението е в следстие на простуда или къпане в морето. Това възпаление се появява внезапно с шум в ухото и остра болка. Ако не се обърне внимание на състоянието, то може да се влоши и да се образува течност, наподобяваща гной. При предприети мерки, симптомите отшумяват за няколко дни.

Капки за уши

Диагностициране на болести по ушите

При съмнение за заболяване на ушите, пациентите посещават УНГ специалист. След като пациентът сподели своите оплаквания, лекарят преглежда ушите на пациента с инструмент, наречен отоскоп. Може да се наложи още преглед на гърлото и пускане на кръвни изследвания. При сериозни случаи болният се консултира с хирург, който поставя диагноза.

Лечение на болести по ушите

В зависимост от поставената диагноза се предприема курс на лечение. Той може да включва единствено поставяне на капки (а също и компреси) или приемане на някакви обезболяващи медикаменти. При по-тежки случаи се употребяват антибиотици и може да се наложи насрочване на операция.

Профилактика на заболявания на ушите

За да предпазите ушите си от здравословни проблеми, на първо място трябва да спазвате отлична хигиена. Почиствайте редовно и двете си уши, използвайки специални за целта клечки. След баня или плуване не забравяйте да подсушите хубаво и двете си уши. И накрая, но не на последно място, грижете се изцяло за своето здраве, защото, както вече установихме, някои странични заболявания също биха могли да увредят този сетивен орган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest