ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Кратка биография на Иги Азалия

Кратка биография на Иги Азалия

Иги Азалия

Иги Азалия е псевдоним на австралийката Аметист Амелия Кели. Известната днес рапърка е родена през 1990 година в Сидни. Израснала е в нормално семейство от средната класа – работата на баща ѝ е да рисува комикси, а майка ѝ работи като камериерка. Иги твърди, че има интерес към рапа и хип-хопа още от ранна детска възраст – когато е на 14 сформира група заедно с две нейни приятелки.

Рапърката обяснява, че групата бързо се е разпаднала, защото останалите две момичета на са били достатъчно сериозни в начинанието. На 15 години тя напуска училище и започва работа като камериерка, защото иска да събере пари и да замине в САЩ, където има повече възможности да се развива като изпълнител.

След година работа Иги събира необходимата сума и отива на екскурзия в САЩ – след като пристига, момичето съобщава на майка си и баща си, че няма намерение да се върне в Австралия. Обяснението, което им дава, е, че иска да следва мечтата си.

Сценичното име на изпълнителката всъщност идва от името на нейното кучето – Иги, както и на улицата, на която е живяла като дете – Азалия.

Няколко години рапърката живее в Южните щати и се опитва да пробие на музикалната сцена – прави първите си сериозни опити с рапирането. През 2010 година се мести да живее в Лос Анджелис и решава да започне да записва видеа с фрийстайл рапиране, които да качва в Youtube.

Клиповете ѝ имат сравнително голям успех и тя решава, че е време да запише първата си песен и да направи към нея професионално музикално видео – Pu$$y. Въпреки австралийските корени изпълнителката рапира с американски южняшки акцент и това не остава незабелязано от публиката.

След видеото следват няколко успешни проекта, както и участия в музикални компилации, а по-късно работата ѝ с продуцента T.I. и два възможност да подпише договор с голяма музикална компания.

Иги Азалия

В началото на миналата година (2014) Иги издава първия си музикален албум, който се казва The New Classic. В него са включени и парчетата Fancy и Problem, като песента ѝ Fancy става номер едно за лятото на 2014 година.

Първата по-сериозна връзка на рапърката е продължила една година – между 2011 и 2012 година, и е била с рапъра ASAP Rocky. Младата изпълнителка дори татуира името на рапъра на единия от пръстите на ръката си, но след края на връзката Иги премахва татуса.

През 2013 година рапърката започва да излиза с Ник Йънг – баскетболист в NBA. В края на следващата година двамата участват във фотосесия за списание GQ. Иги се е изявявала и като модел, като е участвала в кампании на Levi’s, Steve Madden и др. Тя неведнъж е споделяла, че е почитател на покойния рапър Тупак Шакур.

Иги Азалия споделя, че когато е била едва 13-годишна, е имала фалшива лична карта, която ѝ е позволявала да влиза в заведения. Твърди още, че по това време е посещавала и стриптийз барове. Младата изпълнителка отнася немалко критики – една от причините за това е, че е бяла жена, а твори в жанр, където доминират чернокожите артисти.

Певицата, разбира се, не се впечатлява от подобни изказвания и твърди, че рапът няма цвят и не би трябвало да има каквото и да било значение как изглежда и откъде е, след като умее да прави музика.

Всичко свързано с Иги – и положително, и не до там положително, ѝ помага да стане още по-популярна. Към момента младата изпълнителка работи по втория си албум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest