Виновници за преяждането са големите чинии – хората смятат, че храната, която им се сервира в тях, е прекалено малко.
Ако хората се откажат от големите чинии и чаши, могат да намалят броя на калориите, които поема средностатистическият човек с една трета, пише още в статията.
Най-честата причина за преяждането е липсата на самоконтрол или поне така се смяташе до този момент. Положението се оказва доста по-сложно – откритието на учените подчертава и важната роля, която има заобикалящата среда върху формирането на хранителния режим.
Намаляването на порцията, достъпността на храната и примамливостта й, са част от начините да бъде намалена и опасността от преяждане, обяснява Гарет Холандс. Той работи в университета Кеймбридж.
Холандс и неговите колеги са установили, че само смяната на приборите е напълно достатъчна, за да се намали борят на калориите в дневното меню. Ако сменят съдовете си, американците ще намалят калориите за ден с около 30 на сто, а британците с 16 %.
Резултатите са получени, след като учените направили анализ на данни от 60 изследвания, в които са участвали повече от 6700 доброволци.
След като сравнили резултатите и изходните данни от опитите, Холандс и неговият екип установили, че тенденцията към преяждане зависи не само от самоконтрола, но и от размера на чиниите и чашите.
Това откритие ще позволи на хората да започнат да се борят със затлъстяването с нетривиални методи и може би този път проблемът ще може да бъде овладян.
Авторите на статиите дават и някои съвети за порциите, които си сервираме – според тях е най-добре да се ограничи количеството им, особено ако става дума за висококалорични храни и напитки.
Освен това е необходимо да се установят стандарти за произвеждането на по-малки по размер чаши и чинии, а най-големите опаковки с храна да се поставят на по-труднодостъпни места в супермаркетите.
Много по-добра идея, според учените, е да се произвеждат по-малки порции храна. Така клиентите ще се предпазят от преяждане и в същото време храните ще стават по-привлекателни за джоба, тъй като ще имат по-ниски цени.
За да се осъществят идеите е необходимо да има сътрудничество между изпълнителната власт, производителите и продавачите на храни, както и регулиращите органи, обобщават учените.