ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да се справим с остеохондрозата

Как да се справим с остеохондрозата

МаринаМарина
Джедай
46818
Остеохондроза
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Остеохондрозата е нарушение на костите, което влияе пряко върху растежа и развитието им. А най-честата причина за появата на това заболяване е прекъсване кръвоснабдяването към ставите. Също претърпяна травма, стресиране на костния мозък могат да бъдат причина за отключване на болестта.

Характерно за остеохондрозата е, че тя засяга по-често деца и юноши до около 20 годишна възраст. Тя по-често се наблюдава при момчетата, особено спортуващите такива, и по-рядко у по-възрастните хора.

Най-честият симптом, който може да накара човек да посети специалист, е появата на болка в областта на засегнатата става. Тя може да бъде предизвикана или от физическо натоварване или по повод напрежение в областта, предизвикано по друг повод.

Диагностициране на остеохондрозата става чрез провеждането на рентгенова томография, след което може да се пристъпи към лечение на заболяването.

Масаж

То включва взимане на мерки за борба с болката, масажи, физиотерапия, които обаче трябва да бъдат препоръчани от лекар физиотерапевт. Не трябва да се вдигат и носят тежки товари, както и трябва да се внимава с хранителния режим.

Препоръчителната диета не трябва да бъде безсолна, да не се прибягва до разделно хранене или гладуване. Напротив, храната трябва да бъде разнообразна и в умерени количества.

От значение за справяне с остеохондрозата е ежедневният прием на много течности, воденето на активен начин на живот.

Консервативното лечение включва още прием на аналгетици, витамини от В-групата, противовъзпалителни медикаменти. А понякога и народната медицина се оказва много ефективна.

Така например консумацията на мед, както и приготвянето на лапа с настъргани картофи и мед в съотношение 1:1, поставена върху засегнатата област, са много ефективни.

От съществено значение за бързото и ефективно лечение е навременното посещение при специалист.

За профилактика на остеохондрозата се препоръчва правилен стоеж на тялото, носенето на удобни обувки, а при пътуване на по-дълги разстояния трябва да се използва специална ортопедична възглавница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest