ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Опасно ли е спукването на вена

Опасно ли е спукването на вена

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Инжекция
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Спукването на вена обикновено е в следствие на разкъсването или нарушаване на целостта на стената ѝ, следствие на травма или друг фактор. Получилият се венозен кръвоизлив може да бъде спрян посредством притискане на превръзка. Подобно нещо се е случвало на всеки от нас, след като са ни взимали венозно кръв или са ни поставяли венозна инжекция.

Спонтанно разкъсване на венозния съд, последвано от кръвоизлив обаче, се смята за болестно явление. В най-честия случай то е в следствие на определено заболяване на вените.

Спукването на вената може да е спонтанно или следствие на незначителна травма. По кожата се появяват малки сини петна или вътрекожни кръвоизливи. Получава се т.нар. суфузия или кръвонасядане, което добива тъмносин цвят. То седи върху кожата 1-2 седмици, като постепенно променя цвета си и накрая изчезва.

Състоянието е типично за жените и най-често засяга крехките малки кръвоносни съдове като капиляри и венули. Състоянието не е опасно и не изисква провеждане на изследвания. Мерките, които могат да се предприемат, са приемат съдоуплътняващи медикаменти като витамин С, рутин, калциев добезилат, дицинон и др. Кръвоизливите могат да се мажат с хепарин-съдържащи гелове или мазила.

Спукване на вена може да се получи и при някои венозни заболявания, водещи до хронична венозна недостатъчност. При тях се наблюдава спонтанно разкъсване на по-голям венозен съд, съпроводено с кървене в тъканите или външно кървене. При подобно състояние може да се загуби много кръв.

Състоянието е следствие на повишено налягане във вените, вследствие на хроничната венозна недостатъчност, характеризираща се с разширени вени, клапна недостатъчност, стари тромбози във вените и т.н., както и променена и изтъняла кожа. Тя се пигментира и склерозира, като се развива венозен дерматит.

Разширени вени

Подобно спукване на вена е опасно състояние. При него пациента трябва веднага да бъде поставен в хоризонтално положение с максимално повдигнат нагоре крак. За да се спре кървенето, върху кървящия съд се притиска топче стерилни марли и върху тях се налага еластична превръзка с еластичен бинт.

При подобни масивни кръвоизливи се назначава насоченото лечение на хроничната венозна недостатъчност. Когато пациентът е загубил много кръв, се приема в болница за преливане. Препоръчва се в себе си винаги да носи бинт и марля, ако отново се спука някоя вена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest