Мания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Mаниак

Манията представлява тежко психологическо състояние, което се характеризира с изключително приповдигнато или твърде раздразнително настроение. Манията и изпадането в манийни епизоди са най-характерния симптом при наличие на биполярно афективно разстройство.

Състоянието е изключително опасно за човека заради няколко основни причини. На първо място, възможно е хората да не успяват да се хранят или спят, което е заплаха за физическото им здраве. Хората в епизод на мания са склонни към самонаряване и рисково поведение, страдат от халюцинации и смущения във възприятията.

Причини за мания

Един от основните фактори за развитие на мания е фамилната анамнеза. Това означава, че най-застрашени от мания са хората, чиито роднини имат мания или са предразположени към изпадане в епизоди на мания в резултат на определено психическо заболяване.

Много стресови ситуации в живота на човек, каквито са инцидент, смърт на близък или силен шок, могат да отключат манията. Някои хора са предразположение към изпадане в мания заради недиагностицирано психическо заболяване, каквото е биополярното афективно разстройство. Определен дразнител от външната среда или комбинация от такива дразнители може да отключи епизод на мания при болните от психическо разстройство.

Други често срещани причини за маниакално състояние са заболявания, проблеми във взаимоотношенията с околните, финансови проблеми и всякакви сериозни трудности.

Видове мания

Класическите прояви на манията са психотични епизоди, обсебващи планове и мисли, халюцинации и занемаряване на личните потребности. Въпреки това епизодите на мания могат да варират в твърде широки граници и да имат различен характер. Най-характерните видове мания са дисфорична мания, хипомания и единичен маниен или хипоманиен епизод.

Единият маниен или хипоманиен епизод подсказва за наличие на биполярно афективон разстройство. Хипоманията, от своя страна, е състояние на понижен сън и силно завишена енергичност. Този епизод на манията невинаги влошава живота и нарушава социалните контакти.

Дисфоричната мания представлява състояние, при което едновременно се проявяват епизоди на депресия и мания. Това са паника, параноя, раздразнителност, самоубийствени мисли, безпокойство. Характерна проява на този вид мания е хаотични мисли по време на депресивен епизод и плач по време на епизод на мания.

Симптоми при мания

Хората, които са изпаднали в маниен епизод, са твърде хиперактивни, еуфорични и превъзбудени. Възможно да започнат да халюцинират и да си въобразяват за различни неща. Някой от болните са тревожни и силно неспокойни. Настроенията им започват бързо да се менят – преминават от силна еуфория до тежка депресия.

По време на епизод на мания болният започва да се усеща така, сякаш притежава огромно количество енергия, за него времето тече много по-бързо.

Лицата с мания твърде лесно могат да бъдат раздразнени от нещо, лесно се разсейват, поведението им става рисково. Не е изключително да се държат агресивно, да започнат да злоупотребяват с наркотици и алкохол.

Човек в подобен епизод говори и мисли много по-бързо, но това е измамно – всъщност качеството на работата му се влошава, защото извършването на специфични и прецизни дейности се съпровожда от редица грешки и пропуски.

Мания

Външният вид и поведението на човек с мания се променят. Облеклото става твърде цветно и екстравагантно. Дрехите са ярки, жените използват тежък грим, използват ярък грим и украшения. Хрумването на всяка нова идея измества останалите, те оставят започнатото и стават твърде нетърпеливи.

Халюцинациите, които получават болните, са в синхрон с настроението им. Това означава, че вътрешните гласове започват да им говорят за техните по-големи и неограничени възможности, цветовете стават по-ярки и красиви.

Друга много характерна проява на манията са експанзивните идеи. Болните твърдо вярват, че мнението им е изключително важно, както и че притежават много по-големи способности от реалните. Често подобни идеи стават изключително налудничави и болните започват да вярват, че са направили много важни открития, заради които някой ги преследва.

Епизодите на хипомания се характеризират с подобни на гореизброените симптоми, но са много по-слаби, затова и почти не се забелязват от околните.

Диагностициране на мания

Поставянето на диагнозата мания е сложна задача. Специалистът трябва подробно да се запознае със случая. За да се определи едно състояние като мания, трябва да се налице три задължителни характеристики на епизода на мания – приповдигнато, анормално или раздразнително настроение; психотични изяви и продължителност на симптомите в продължение на поне една седмица.

Допълнителни симптоми, които подпомагат диагнозата, са приказливост, хиперсексуалност, налудности, изпадане в параноя, наличие на халюцинации, мегаломанско мислене.

Лечение на мания

Манията може да е симптом на различни психически проблеми. Лечението на болестния процес на еуфория се извършва със специфични медикаменти – стабилизатори на настроението или антипсихотици. В зависимост от основния проблем, се назначават различни медикаменти.

Препоръчва се хората, които са в епизод на мания, да бъдат хоспитализирани. След като епизодът на мания отшуми, задължително се назначават медикаменти и психотерапия, които имат за цел да предпазят от нов подобен епизод и същевременно да стабилизират състоянието на човека.

Не на последно място, не бива да се забравя, че тези хора не осъзнават защо им се провежда лечение, тъй като не знаят, че са болни. Правилно проведената терапия и помощта, която близките оказват, са изключително важни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest