ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Засаждане и грижи за божури

Засаждане и грижи за божури

Божур
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
Препоръчано за теб:
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
28.00 лв.
Виж ››

Божурът носи името на древногръцки лекар, който лекувал болни с корени от растението. Родът има около 40 вида, които произлизат от Европа, Азия и Северна Америка. Повечето видове са многогодишни тревисти или храстовидни растения. С изключение на дървовидния божур, всички останали се размножават от семена и чрез разделяне. Освен това, на Изток се смята, че това растение е символ на просперитета - привлича богатството, ако го имаме в градината си. Там той ще се мери по красота и с всички останали цветя.

Какво трябва да знаем за засаждането и грижите за божура?

Независимо от сорта, който е избран, не трябва да се забравя, че този благоуханен красавец обича светлината. Затова първата ни задача е да му изберете слънчево място в градината. Дебелата сянка може да доведе до забавен растеж, образуване на некачествени пъпки и дори отсъствие на цветове.

Божурът не бива също да е под големи дървета и храсти, нито край бетонни или каменни огради. Най-подходящият период за засаждане на тези красиви градински храсти е от средата на август до средата на септември.

Второто и задължително условие за успешно отглеждане на божури е правилната дълбочина на засаждане. Най-добри резултати дава засаждането на връхната пъпка на дълбочина 3-5 см, не повече, от повърхността на почвата. След настъпването на студовете над растението трябва да се насипе планина от торф или дори почва, а през пролетта всичко да се свали, желателно е по-рано.

Ако сте решили да сложите няколко растения, непременно оставете помежду им не по-малко от един метър разстояние, като отчетете по-нататъшното развитие на храста.

Дупката, в която ще се зарови растението, трябва да бъде на ширина и на дълбочина поне 60 см. Това условие трябва да се спази, защото е известно, че коренищата се разрастват в границите на обработения терен.

Лятно време няма много работа край божурите. Достатъчно е почвата да се подържа чиста от плевели. При по-сухо време е необходимо цветята да се поливат, това е особено важно през юни и юли, когато се оформят новите им пъпки. След като прецъфтят и започнат да пожълтяват, стъблата на божурите се отрязват.

Имайте предвид, че някои божури пропускат да цъфнат първата година, така че не се притеснявайте. Но ако пропуснат и втората, то най-вероятно са премръзнали през късните пролетни студове или имат нужда от допълнително поливане и подхранване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest