Макар вече да не се използват толкова често колкото едно време, надали има домакинство, в което да не се намира по някой меден съд. Независимо дали става въпрос за старинен чайник, самовар, менче или дори тенджера от мед, вероятно те са загубили блясъка, който някога са имали и сте предпочели да ги скриете от хорските погледи, забутвайки ги в най-недостъпния шкаф.
В същото време обаче тези съдове имат уникална стойност и лесно можете да ги превърнете в автентична украса за дома си, а защо не и просто да ги вкарате в употреба. Ето защо ще ви покажем как се почистват и поддържат медните изделия:
- За да върнете блясъка на забравените медни изделия, трябва първо да ги почистите, а след това да ги полирате;
- Не допускайте грешката да използвате абразивни препарати или такива за почистване на фурна, защото те са много силни и ще увредят медените съдове. Най-добре е да се снабдите със специален препарат за медени изделия, а ако не намерите, използвайте за тази цел обикновено веро;
- Повечето специалисти препоръчват за почистването на медни изделия да се използва виенска вар. Тя се втрива внимателно в съда, след което се измива;
- В никакъв случай не използвайте телени или метални четки, груби гъби и т. н., които биха могли да наранят медените съдове. Най-добре да използвате обикновена домакинска гъба, но от меката страна или вълнен парцал;
- Търкайте внимателно, но методично, за да успеете да изчистите петна;
- След като сте приключили с почиствате, преминете към полирането на медените съдове, за да могат да върнат блясъка си. Това става най-лесно с навлажнен парцал, отново вълнен. Можете да проверите и по магазините за специални кърпи за полиране на съдове;
- Когато сте приключили с почистването и полирането на съдовете си, не забравяйте, че за да можете да ги поддържате в същия вид, трябва да ги пазите от органични киселини, каквито се съдържат в повечето натурални сокове, защото те оставят зелени петна по тях;
- Също така не забравяйте, че медените съдове се използват по-скоро за украса и че в тях не се готви.