Ezine.bg»Статии»Любопитно»Как да калайдисваме медни съдове

Как да калайдисваме медни съдове

Медено джезве

Някога широко разпространени, днес медните съдове са се превърнали в предмети с почти антикварна и сувенирна стойност. Въпреки това те си остават едни от най-добрите за готвене. Това е така, защото имат много добър обмен на топлината, като реагират бързо на нейното покачване или спадане, което само по себе си дава пълен контрол на готвача. Днес, за съжаление, медните съдове са с много високи цени. Точно и затова е хубаво да знаем как да ги калайдисваме и поддържаме сами, за да не се налага често да купуваме нови. Самият процес протича в няколко стъпки. Ето как да калайдисваме медни съдове:

Стъпка 1

Трябват ви няколко неща, за да можете да калайдисвате медни съдове. Това са дестилиран бял оцет, гъба за миене на съдове, която да е равна и от двете страни, за да не драска, фина стоманена вълна, солна киселина, амониев хлорид, вана или корито, калай, предпазни очила и ръкавици.

Стъпка 2

Накиснете съдовете във вода и оцет. След един час ги изтъркайте добре и от двете страни с гъбата. Изчистете много добре вътрешната страна на съда със стоманената вълна. След това го натрийте много добре със солна киселина и го оставете да престои с нея около два часа. Измийте отново съда и го подсушете добре.

Стъпка 3

След като сте обработили съдовете, ги потопете във вана с разтопен калай. При изваждането от ваната калаят покрива повърхността и образува здрав слой. Този метод се използва широко както в промишлеността, така и при домашни условия. При медните проводници и елементи обаче горещото калайдисване има големи предимства. Основното предимство е образуването на легиращ слой на границата между медта и калая – и този слой осигурява голяма здравина на покривния слой.

Друг вариант за калайдисване е да нагорещите съда. След това много внимателно го изтъркайте от вътрешната страна с амониев хлорид, познат и като нишадър. След това го минете с калай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest