ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Етикет за новогодишната трапеза

Етикет за новогодишната трапеза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Етикет на масата
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
Практичен аксесоар за вашия дом:
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
15.00 лв.
Виж ››

Ако сте решили да поканите гости за посрещането на Нова година, е хубаво да спазите някои неизменни правила, които по една или друга причина много често се забравят или пък умишлено се пренебрегват. Колкото и вкусни ястия да сте подготвили, масата трябва да бъде подредена с вкус, а поднасянето на храната да става по определен ред.

Ето какво трябва да знаете за етикета на новогодишната трапеза!

Изберете салфетки и покривки, които са в топли цветове и празнични цветове – жълто, оранжево или червено. Сложете свещи, които обаче са по-ниски, за да не се нарушава визуалният контакт между хората на масата. Същото важи и за цветята и вазите.

При поднасянето на отделните ястия за Нова година трябва да има малка пауза, а не всичко да става по едно и също време. Поднасянето на следващия вид напитка трябва да стане, след като са отсервирани чашите от предишното питие. По възможност аперитивът и мезетата трябва да са поднесени на отделна масичка, но това не е задължително условие.

Ще направите много добро впечатление, ако до всяка чиния поставите малко подаръче за гостите. Може да бъде и просто листче с пожелание или късметче.

Дори и да нямате време да приготвите всички ястия, а да заложите на готови или купени от ресторант, може да отделите време да приготвите сами празничен хляб или баница с късмети – всеки би се впечатлил от подобно усилие.

Нова Година

Задължително охладете добре шампанското и пригответе чашите за него по-рано, за да може в първите минути на Новата година да направите наздравица с всички гости.

По отношение на ястията, които ще поднесете, оставяме във вашите ръце този избор. Всичко зависи от времето и броят на хората, които се поканили. Задължително на масата трябва да присъстват хапки и различни мезета, алкохол и шампанско, празнични салати и сухи мезета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest