Коледа отново наближава и е време да помислим за идеи за коледната трапеза. Ето на какви блюда можем да заложим в празничните дни.
Рецепти с рибка
За Коледната трапеза пригответе ястия, които гостите ви със сигурност не са опитвали. Предястията също трябва да са изненадващи – такова със сигурност е предястието Весела сьомга.
Необходими продукти: 300 грама пушена сьомга, 30 грама сол, 20 грама захар, 100 милилитра коняк, малко копър. Натъркайте рибата със сол и захар и я залейте с коняка. Нарежете на ситно копъра и поръсете рибата. Оставете я да престои 6 часа. Сервирайте с лимон.
Блюда от телешко
Глазираното месо с шампанско е ефектно основно ястие за коледната трапеза. Необходими продукти: 1 килограм телешко месо, 30 грама филирани бадеми, 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици зехтин, 250 милилитра шампанско, 8 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
Месото се нарязва на големи парчета, които не трябва да са много дебели. В голям тиган на среден огън се запържва захарта със зехтина, докато не стане златиста. Това става за около 30 секунди. В захарта се запържват парчетата месо, като се пържат по 2 минути от всяка страна, до образуването на златиста коричка.
Добавят се филираните бадеми и нарязаният на ситно чесън, солта и черният пипер. Добавя се шампанското и се готви на среден огън, докато не се изпари цялото вино. Ястието се сервира горещо.
Пържоли за празник
Много лесно се приготвят коледни пържоли.
Необходими продукти: 1 килограм свински котлет, 100 грама кашкавал, 2 глави лук, 1 опаковка майонеза, олио. В тава, намазана с олио, се подреждат котлетите, върху тях се разпределя нарязаният на кръгчета лук, намазват се с майонезата и се поръсват с кашкавал. Покриват се с фолио и се пекат до готовност.
Торти за празник
Тортата за Коледната трапеза може да се приготви много лесно. Необходими продукти: готови блатове за торта, 200 грама смлени орехи, 100 грама шоколад, 500 милилитра сметана, 100 грама пудра захар, захарни бастунчета в червено и бяло.
Блатовете се нареждат, като между тях се намазва сметаната, смесена със захарта. Отгоре се намазва с още сметана, поръсва се със смлените орехи, с настъргания шоколад и се украсява с няколко захарни коледни бастунчета.