Салвията, позната на мнозина и като градински чай, лечебен конски босилек, Божие дърво или какула, е полухрастовидно растение, чието стъбло достига около 1 м. В България се отглежда най-вече по Черноморието и в южните части на страната ни и се използва като подправка за разнообразни ястия. Тя самата няма особен вкус, но има приятен, ненатрапчив аромат. Повечето кулинари добавят салвията към ястията си, за да не се усеща тежестта на по-силните подправки.
По-интересен и малко известен е фактът, че салвията е и билка, която има много и разнообразни приложения. Използват се най-вече листата ѝ, но за етерични масла се берат и цъфтящите ѝ стръкове. Ето какви са здравословните ефекти от салвията:
- Салвията се използва от незапомнени времена срещу всякакъв вид кашлица, ларингит, стоматит и белодробен катар. Това е и причината да присъства и днес като основна съставка в редица лекарства;
- Освен това салвията има запичащо, противовъзпалително и дезинфекционно действие;
- Салвията може да се използва външно за компреси при навяхвания, гнойни рани, ревматизъм и подагра. Според самата болест можете да я прилагате или като компреси, или като бани за цялото тяло;
- Като запарка салвията се употребява за болести на жлъчката, възпаления на черния дроб, при виене на свят, сърцебиене, болести на пикочния мехур и бъбреците;
- За да използвате салвията като запарка е необходимо да залеете 1 с. л. от билката с 400 мл вряла вода, да я оставите накисната така около 1 час, да прецедите отварата и да я приемате от нея по 70 мл 3 пъти на ден преди хранене;
- Преди навлизането на по-модерните лосиони и кремове, предназначени за кърмещите майки, компресите от салвия са се използвали за облекчаване на болките в разранените зърна след кърмене. Като запарка пък салвията се е използвала за намаляване на млякото при майки, които вече искат да отбият мъничетата си;
- Салвията продължава и днес да се използва в парфюмерийната, козметичната, рибната и пивоварната промишленост;
- В кулинарията салвията се използва за подправяне на всякакви сосове към пасти и спагети, ориз, яйца и др.