От векове краставицата се използва от хората не само заради превъзходния си вкус, но и заради целебните си свойства. Макар да съдържа над 95 % вода, тази вода е наричана от специалистите жива вода, тъй като се състои от минерални соли и витамини, които оказват благотворно влияние върху целия организъм.
Освен да бъде консумирана краставицата, тя може да бъде използвана и външно за направата на различни кремове, маски и лосиони. Ето какви маски от краставица можете да си приготвите у дома срещу конкретни кожни проблеми:
1. Маска от краставица и лимонов сок срещу пигментни петна
Необходимо е единствено да настържете 1 краставица и да добавите към нея 1 ч. л. лимонов сок. Нанесете тази смес върху лицето и шията си и я оставете да действа около 15 минути. След това я отстранете нежно с памучно тампонче, изчакайте още 15 минути и нанесете любимия си хидратиращ крем.
2. Маска от краставица и кисело мляко при слънчево изгаряне
Отново настържете една краставица, но добавете към нея и изстудено мляко. Разбъркайте добре, намажете засегнатите участъци и оставете да действа, докато усетите, че кожата Ви вече не е толкова гореща. Можете да повторите процедурата или дори да потретите, докато усетите пълно облекчение. Ако не разполагате с кисело мляко, можете да използвате и само краставица, която да нарежете на ивици и да оставите за няколко минути да подейства върху кожата Ви. Можете да повторите процедурата колкото пъти пожелаете;
3. Маска от краставица за уморена и изгубила сиянието си кожа
Смесете 1 настъргана краставица с 1 ч. л. билков мед и нанесете маската върху предварително почистено лице. Опитайте се да постоите така около 30 минути, след което отмийте с хладка вода;
4. Краставици срещу тъмни кръгове под очите
Тук процедурата е най-проста. Трябва само да нарежете краставицата на кръгчета и да сложите по 1 кръгче върху всяко око. Постойте така няколко минути и повторете процедурата. Благодарение на съдържащите се в краставицата антиоксиданти тъмните кръгове бързо ще избледнеят, а кожата около очите Ви видимо ще се освежи.