От векове се знае, че чесънът е сред онези природни антибиотици, които имат мултифункционално действие.
Освен че той може да се прилага както вътрешно, така и външно, чесънът се използва за лечението на редица болести, като дори някои лечители твърдят, че се бори успешно срещу раковите клетки.
Последното твърдение все още не е научно доказано, но с чесън можете да третирате наранени и болезнени места, ужилвания от различни насекоми, включително и пчели и оси. Чесън може да се използва и при по-тежки кожни възпаления.
Но най-познат в народната медицина е с това, че той действа като имуностимулатор. Ето защо тук ще Ви разкрием как сами да се възползвате от лечебните свойства на чесъна, като си направите домашно приготвени чеснови капки, както и как да ги прилагате:
- За да си приготвите чеснови капки е необходимо единствено да се сдобиете с 300 г спирт от 96% процента, 3 лимона и около 350 г чесън. За предпочитане е да използвате български чесън, най-добре домашно отгледан, за да сте сигурни, че не е наблъскан с химикали като останалите зеленчуци;
- Отделете скилидките чесън, обелете ги и ги нарежете на ситно, след което ги счукайте в каменно или дървено хаванче. Към чесновата смес добавете спирта, разбъркайте добре и изсипете всичко в стъклен буркан, който може да затворите добре. Оставете го да престои около 10 дни, прецедете течността през марля и оставете да отлежава за още 3 дни на хладно и тъмно място. Когато необходимото време изтече добавете и сокът от изцедените лимони;
- До десетия ден чесновите капки се приемат по следната схема:
1-ви ден на закуска по 1 капка, на обяд по 2 капки, а на вечеря по 3 капки;
- 2-ри ден на закуска по 4 капки, на обяд по 5 капки и на вечеря по 6 капки като по аналогичен начин се спазва схемата до 5-тия ден, след което капките започват по обратния начин да се намаляват, като за вечеря на 10-тия ден трябва да се падне по 1 капка. Всеки път определеният брой капки се разтварят в 50 мл прясно мляко;
- От 11-тия ден започват на всяко хранене да се приемат по 25 капки докато течността свърши. Отново се разтварят в прясно мляко.