ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Интелигентните хора живеят по-дълго

Интелигентните хора живеят по-дълго

четене

Интелигентните хора живеят повече години, твърди ново проучване, публикувано наскоро в Британския медицински справочник. Група английски социолози наблюдавали в продължение на повече от десетилетие връзката между високата интелигентност и продължителността на живота на средностатистическия жител на Острова.

Според новата теория връзката между това колко умни са хората и възрастта им до голяма степен се дължи на фактори, зависещи от интензитета на мозъчния капацитет. Доброволците, участвали в изследването и показали по-добри резултати на тестовете за интелигентност, имали по-висока вероятност да печелят по-добре и да се справят по-добре в живота. Тези фактори са основни за достигането до преклонна възраст, казват учените.

Проучванията на социолозите подкрепили допълнително теорията им, станала известна в научните среди като хипотеза на цялостната система. В основата си тя приема, че хората с висок коефициент на интелигентност са по-здрави и живеят около 2.9 години повече от останалите.

Основа на проучването станали статистически данни, взети в Шотландия през 30-те и 40-те години на ХХ век. Тогава по закон всяко дете, което e навършило 11-годишна възраст, било подлагано на IQ тест. Учените обработили данните на 33 536 мъже и 32 229 жени.

След отчитането на редица фактори като по-високи доходи, тютюнопушене и т.н., изследователите стигнали до заключението, че детската интелигентност е обратно свързана с всички основни причини за смърт.

здравословен живот

Особено силна била, когато ставало дума за по-ниската интелигентност и респираторните заболявания, сърдечните заболявания и ударите. Учените отчели и, че нивото на интелигентност до голяма степен било свързано и със смъртта от наранявания, рак, свързан с тютюнопушенето, храносмилателни заболявания и деменция.

Връзката била по-слаба между нивото на интелигентност в детството и самоубийството, както и раковите заболявания, които не са свързани с тютюнопушенето.

Направените преди десетилетие тестове с нови доброволци и проследяването на развитието на живота им потвърдили хипотезата на британските учени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest