Боядисването на яйцата за Великден е най-забавната част от приготовленията за празничната трапеза. Колкото по-естествени продукти използвате в този процес, толкова по-добре.
От години българинът е свикнал да използва стандартните бои за яйца от магазина. И макар в последните години да излизат все нови и нови идеи за това как да декорираме великденските яйца, рядко избираме нещо по-различно от познатото.
А разлики има. Фабричните бои са съставени от голям брой химикали, които, колкото и да не ни се иска, навлизат в кората на самото яйце. А когато нещо проникне през черупката, няма как да не се отрази и на здравето ни.
За да сме здрави и щастливи на празника, има един много по-лесен и безвреден начин да оцветим яйцата с естествени бои. Това става с помощта на природни продукти. Те са по-деликатни и не толкова наситени, но в същото време не ни застрашават по никакъв начин и също обагрят красиво яйцата.
Естествените бои за яйца не са вредни по никакъв начин за здравето и няма защо да се притеснявате, че ще проникнат през порестата черупка на яйцето. Те са Еко. Това не само е модерно, но е и единственият начин да живеем така, че и след нас да остане живот.
Всяка естествена боя се приготвя от различни продукти. Вижте как да приготвите естествени бои за яйцата с подръчни материали:
Синя боя
За направата на синя боя пасирайте 1 ч.ч. замразени черни боровинки. Смесете ги с 2 с.л. оцет, 1 ч.л. морска сол и 400 мл вода и разбъркайте добре.
Жълта боя
3 с.л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода. Добавете 1 ч.л. морска сол и 2 с.л. оцет и разбъркайте добре.
Оранжева и кафява боя
Обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч.ч. вода. Добавете 2 с.л. оцет и 1 ч.л. морска сол и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Червена боя
Една средно голяма глава червено цвекло се настъргва на ренде. Залива се с 500 мл вода. Добавят се 1 с.л. морска сол и 2 с.л. оцет.
Зелена боя
След като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата.
След като приготвите желаните цветове, боядисването на яйцата протича по обичайния начин. Прясно сварените яйца се накисват в боите и се оставят да престоят до няколко минути или до оцветяване в желания нюанс. Не забравяйте и най-важното – забавлението и усмивките по време на целия процес са задължителни.
Когато сте готови, с удоволствие можете да се насладите на Великденската трапеза. А по правило на нея освен шарени яйца има още пухкави козунаци, печено заешко, зелена салата с яйца, великденски сладки. Не забравяйте и за великденската украса.