Протеините са незаменима честото здравословното хранене на всеки човек. Много често обаче забравяме за това, тъй като сме свикнали все да се говори за мазнини и въглехидрати.
Обикновено дневната доза протеини се набавя главно от продуктите от животински произход, като месо, яйца и др. Тяхна основна роля е да доставят необходимите елементи за растежа и синтезирането за ензими и хормони в организма, като същевременно обновяват клетките.
Средната доза на протеините, които трябва да се приемат за ден, е различна при мъжете и жените. Специалистите по хранене насърчават възрастните да приемат между 10% и 35% от калориите си на ден чрез белтъчни храни. Това означава, че те трябва да приемат средно по 46 г протеин за жените и 56 г протеин за мъжете.
Според аминокиселинния си състав съществуват два типа протеини - завършени и незавършени. Завършените са тези, които съдържат всички есенциални (незаменими) аминокиселини. Те обикновено са от животински произход. Незавършените протеини са от растителен произход, като при тях липсват една или повече от незаменимите аминокиселини.
Когато искате да определите дозата си на хранене, имайте предвид, че:
- 100 г месо ви носи 21 г протеини. 300 г месо – една порция, носи около 50 г протеини;
- Кофичка кисело мляко е източник на около 11 г протеин;
- Чаша мляко е равна на 8 г протеин;
Съществува и вариант необходимите завършени протеини да се набавят и без да се ядат храни от животински произход. Това става чрез внимателното комбиниране на различни растителни протеини.
При различните протеини ограниченото съдържание на аминокиселини варира. Това ще рече, че, когато съчетаем две различни храни, аминокиселините в единия протеин могат да компенсират отсъствието на онези в другия. Този принцип на протеиново допълване е основен за всяка една здравословна диета.
Традиционни източници на растителни протеини, които можете да включите в ежедневното си меню, са ядки, семена, бобови растения, соеви продукти, като тофу, соево мляко, както и зърнените растения.
Растителният протеин има своите доказани предимства пред животинския. Той е здравословен и алтернативен вариант за консумация от тези, които всекидневно наблягат на месото, яйцата и млечните продукти.
За да си набавяте необходимите 20 г протеини на хранене, е добре да редувате месните и растителни такива. С тях обаче не трябва да се прекалява, тъй като могат да доведат до напълняване.