ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Повръщане след хранене при бебе

Повръщане след хранене при бебе

Повръщане при бебе
Практична и функционална чанта-раница за майки-50%
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
29.00 лв.
Виж ››

Повръщането при бебетата е много често срещано явление. В повечето случаи то не трябва да Ви притеснява. Не си мислете веднага, че бебето е повърнало, защото е болно или пък защото млякото или храната, която му давате, е била развалена. Бебешкото повръщане след хранене няма нищо общо с повръщането на възрастните. Запомнете едно- бебета повръщат често и често вдигат висока температура. Но не сравнявайте тези две явления със същите като при възрастните.

Причините за повръщането на бебетата след хранене могат да са много и най-разнообразни. Не изпадайте веднага в паника! Възможно е бебето да е повърнало след хранене, ако веднага след това сте го разместили не дотолкова внимателно. Или ако например сте решили, че веднага трябва да смените пеленките му. Оставете достатъчно време крехкият му организъм да усвои храната и не избързвайте със смяната на памперса или тоалета му.

Бебетата повръщат често и ако са били прекалено лакоми. Ако бебето е кърмено, няма как да разберете какво количество храна е поело. А най-лесният начин да освободи място в натежалото му тумбаче, е като повърне излишното мляко. Това се случва често и при бебета, които са на адаптирано мляко.

Бебе

Може на опаковката на млякото да пише например, че на съответната възраст бебето се нуждае от 140 мл мляко на ден. Но след хранене то започва да плаче и да изглежда неспокойно. Вие му приготвяте още малко мляко. И то повръща, защото се оказва, че първоначалната порция му е била напълно достатъчна и нервничи поради други причини.

Много важно е когато видите, че бебето повръща, да го оставите да спи в странично положение. Ако то е прекалено малко и го оставите да спи по гръб, рискувате да се задави. Дори и да усеща, че ще повърне, то няма как самичко да се обърне настрани.

Педиатър

Ако бебето обаче започне да повръща прекалено много, и то на фонтан, обърнете се към своя педиатър за помощ, защото бебетата бързо се обезводняват. Причината за повръщането може да не се окаже толкова безобидна, а да се дължи на вирусна или бактериална инфекция, която трябва да бъде овладяна. Има и по-лоши варианти като вродени храносмилателни аномалии. Те все пак не се срещат често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest