ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Домашни средства за справяне с въшките

Домашни средства за справяне с въшките

Въшки
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е имал въшки. Обикновено това се случва в ранна детска възраст, а епидемиите от въшки най-често са през месеците септември и октомври. Обяснението е, че паразитите се предават при тесен контакт, а малчуганите си ги разменят, докато си играят, доближавайки глави.

На този принцип обикновено става и заразяването на членовете на едно семейство, когато един от тях е нападнат от ужасните паразити.

От страх да не бъдат заклеймени като мръсни, много родители обаче премълчават, че детето им има въшки и продължават да го водят на забавачка или училище. Така реално се създават условия за по-широкото разпространение на гадините.

Важно е да се знае, че освен да се избягва физически контакт с хора, които вече са опаразитени с въшки, не бива да се използват чужди гребени, четки за коса, шалове, шапки и дрехи на някой, който е заразен.

Ако детето ви започне да си чеше главата, да се оплаква от сърбящ скалп, който го държи буден през нощта или ви сподели, че главата му е лепкава, тогава със сигурност става въпрос за нашествие от въшки.

Да ги открием обаче е трудно, тъй като въшките са твърде малки и може въобще да не се забележат от неопитно око, а гнидите пък може да се объркат с пърхот, струпеи, сух шампоан или изсушен лак за коса.

Въшки по косата

Като цяло тези паразите не са опасни, просто са досадни, но ако не ги третирате, те никога няма да си отидат. Фактите за въшките също могат да бъдат разочароващи – справянето с въшките отнема време, повторното заразяване е често срещано, а идеята за пълзящи насекоми около главата ви е достатъчно, за да ви примами да вземете най-силната формула, която можете да намерите.

Избирането на домашни средства срещу въшките не само ще помогне с всичко това - всъщност може да е най-ефективният план. За това опитайте със зехтин, с който да престоите поне 8 часа, или пък с масло от чаено дърво. Установено е, че когато един разтвор на масло от чаено дърво се приложи върху скалпа, той убива 100 процента от въшките в рамките на 30 минути.

Ако планирате да опитате тази опция, първо поставете капка масло върху врата на детето си, за да сте сигурни, че няма алергична реакция. За справяне с въшките може да използвате и препарати, съдържащи инсектициди. Те са под формата на лосиони, балсами, шампоани, концентрирани емулсии и аерозоли.

Разбира се, не трябва да забравяме и старата рецепта от народната медицина, изпитана върху десетки поколения, а именно - смес от газ, оцет и олио. Имайте предвид, че с тази смес въшките само се омаломощават, но не умират. За да се премахнат, косата се разресва с гъсто гребенче, напоено в топъл оцет, а процедурата се повтаря, докато гадините изчезнат напълно. Това е едно от най-добрите домашни средства срещу въшки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest