ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебни свойства на Алое Вера

Лечебни свойства на Алое Вера

Лечебни свойства на Алое Вера
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
42.63 лв.
Виж ››

Чудодейното растение Алое Вера е познато на хората повече от 4000 години със своите безбройни лечебни и разкрасителни свойства. Растението се смята за кралица на лековитите билки с над 75 лечебни съставки от следните категории: витамини, минерали, аминокиселини, захари, ензими, салицилова киселина и още много други. Употребява се съдържанието на листата ме, което е съчетание от гел и сок. Какви са познатите лечебни свойства на Алое Вера?

Начини на употреба и действие на Алое Вера

Лечебни свойства на Алое Вера

Употребява се както вътрешно заради хранителните му качества, така и външно, в кремове за лице и лосиони. Вътрешно действа като адаптоген, тоест усилва общата устойчивост на организма срещу инфекции и стрес. Защитава епителните тъкани от вредни въздействия, а когато са наранени, подпомага заздравяването. Действа като антиоксидант - бори се срещу свободните радикали. Подсилва имунната система. Външното му действие е най-ефикасно при лечението на рани и изгаряния. Алое Вера почиства и овлажнява кожата, действа успокояващо на всякакви кожни раздразнения.

Състав и свойства на Алое Вера

Лечебни свойства на Алое Вера

Алое Вера снабдява тялото ни с основните витамини, минерали и аминокиселини, необходими на организма ни, за да съществува. Съдържа витамините В, С, минералите калций, натрий, желязо, магнезий, манган, лецитин и цинк.

Лечебните свойства върху стомашно-чревния тракт, при колит, синдром на раздразненото черво и други са с най-силно въздействие и са много използвани. Сокът на растението има уникалната способност да поддържа деликатния баланс на храносмилателната ни система, който често бива нарушаван от приеманата храна.

Алое Вера възстановява чревната флора и продължава да поддържа нормалната функция на храносмилателната система. Оказва положителен ефект върху стомашните сокове. Подсилва и поддържа в добро здраве тъканите в тънките и дебелите черва.

Външно въздейства най-силно на кожата при заболявания като псориазис, екзема, рани, акне, както и при ужилвания от насекоми, изгаряния, ухапване и други. При тежки кожни проблеми, освен локалната употреба се препоръчва и приемане на Алое Вера вътрешно на дневна база.

Лечебните качества на растението се дължат на 18 аминокиселини, които се съдържат в Алое Вера. При външно приложение то образува защитен слой върху увредената кожа и действа бързо, за да улесни процеса на заздравяване. Съдържанието на влага помага за хидратиране на кожата и възстановяване на изгубените запаси от влага при възникнал проблем. С това си качество растението е особено полезно при слънчеви изгаряния. Разбира се, лечебните свойства на Алое Вера не приключват само с това.

Разкрасителните ефекти на растението също са добре познати. Точно затова при всички козметични продукти можем да открием в състава им това растение - душ гел, лосион, сапун, крем, балсам. Маските с Алое Вера успокояват кожата и я правят по-гладка и мека, със свеж, младежки вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest